Hloh obecný

08.08.2015 09:15
Hloh obecný
Crataegus laevigata
 
Hloh byl jedním z posvátných stromů Keltů, kteří jej nazývali uath, což znamená krása nebo strom šestého měsíce. Květům hlohu se říkalo májové květy, protože vzkvétají zpravidla na počátku měsíce května. Často byly též používány v rituálech na oslavu královny tohoto měsíce. Věřilo se, že květy hlohu vábí víly, aby vstoupily do domu a přinesly štěstí. Kulaté, světle červeno-hnědé drobné plody, vyrůstající na dlouhých stopkách, jsou nasládlé a v dobách hladu sloužily opakovaně jako potrava. 
 
Popis a výskyt
 
Hloh je trnitý keř, vysoký asi 2 m, může se však vyvinout i jako strom až do výše 8 m.  Je blízký příbuzný jabloní a hrušní. Jeho stopkaté listy jsou tří až pětilaločné, na okrajích jemně pilovité. Bílé květy, které tvoří bohatá květenství, vykvétají v květnu. Pokud se s ním v přírodě setkáme v tomto období, s určitostí si ho všimneme. Buď na sebe upozorní typickou, nepříliš libou vůní, spíše však tím, že je většinou přímo obalen a obtěžkán zaplavou léčivých květů.  Plodem hlohu jsou drobné červené malvice, zvané hložinky.
Hloh obecný se u nás vyskytuje poměrně hojně. Najdeme ho na stráních, na okrajích lesa, v parcích a zahradách, nebo na okrajích luk.  Šlechtěné plnokvěté odrůdy se k léčebným účelům nesbírají. 
 
Užívaná část- květ, list, plod
Květ hlohu sbíráme na začátku kvetení a to v období května až června. Květy se sklízejí tak, že jejich celé drobné hrozny odštipujeme i se stopkou z větévek, příměs připojených listů nevadí. Sušíme je v tenké vrstvě bez obracení, raději jen přirozeně, ve stínu nebo v dobře větrané místnosti. Při sušení v troubě a sušičce bychom neměli přesáhnout teplotu 35 °C. Sušené byliny pak uskladníme do hermeticky uzavíratelné nádoby mimo dosah slunečních paprsků.
Léčivé účinky mají i listy (můžeme je sbírat až do září) a plody hlohu- hložinky, ovšem ne tak výrazné, jako květ. Při sklízení plodů je třeba navíc kontrolovat, jestli nejsou napadené hmyzem, mohou být červivé. Sbírají se v září a říjnu a suší se umělým teplem do 70°C.
Květ voní silně, nepříjemně. Plod chutná poněkud hořce.
 
Léčivé účinky
Hloh je přírodní léčivý prostředek, pomocí kterého můžeme teprve delším a pravidelným podáváním dosáhnout pozoruhodných úspěchů. Je poměrně známým přírodním prostředkem na léčbu srdečních potíží a   problémy krevního oběhu. Jeho účinky opravdu stojí za naši pozornost. Působení hlohu je uznáváno i ze strany mnohých lékařů, kteří ho také doporučují jako podpůrný doplněk léčby.
Látky obsažené v hlohu mají stimulační účinek na srdeční sval a jeho prokrvení, zlepšují průchodnost cév a tepen a celkově zlepšují prokrvení celého těla. Působí i jako regulátor tlaku, zejména v případě vysokého krevního tlaku, který účinně snižují.
Hloh je tedy tou pravou bylinou v případě, že trpíme srdeční slabostí, arytmií a poruchami prokrvování. Funguje i jako prevence a léčba angíny pectoris, doporučuje se i pro prevenci infarktu a rekonvalescenci po něm.
 
Hloh má také uklidňující účinky, čehož můžeme využít například v případě nespavosti, nebo v čase silného nervového vypětí a dlouhodobého stresu. Pomáhá i ženám v období menopauzy, kde zmírňuje nepříjemné stavy.
Odvar z listů hlohu upravuje prokrvení věnčitých cév a zvyšuje sílu srdečního svalu. Přestože obsahuje hloh látky, které ovlivňují srdeční rytmus, nemá žádný toxický (poškozující) účinek. Tím se liší od náprstníku (Digitalis), jednoho z dalších, důležitých rostlinných léků užívaných při léčbě srdečních nemocí. 
 
Pozor!!! Srdeční obtíže musí být v každém případě vyšetřeny lékařem. Pokud již užíváme na srdce nějaký jiný lék, zeptáme se lékaře, než začneme užívat hloh. Jinak by mohlo dojít k určitým nežádoucím interakcím (vzájemnému působení).
 
 
Způsob použití
Čaj
Na jeden šálek vřící vody použijeme polévkovou lžíci sušených květů a listů. Někdy se doporučuje čaj krátce povařit. Luhujeme15 minut. Pijeme denně dva šálky.
 
Hloh můžeme užívat buď samotný, nebo jeho sušený květ přidávat do bylinných čajových směsí. Čaj z hlohu má nahořklou chuť, na kterou si ale brzy zvykneme, popř. si čaj osladíme medem. I kombinováním hlohu s jinými bylinkami vylepšíme celkovou chuť čajového nálevu- vhodná je například máta, meduňka, nebo řebříček. Hloh můžeme též přidat do směsí určených pro detoxikaci organismu nebo do směsi pro zmírnění menstruačních potíží. 
 
Tinktura
10g květu hlohu luhujeme 10 dnů ve 100g lihu (60%) nebo ve stejném množství vodky. 
Užíváme 20-40 kapek s vodou vždy před obědem a večeří, popř. i před spaním. Pomáhá při poruchách srdce a cévního systému a jejich projevech (arytmie, dušnost, nespavost, vysoký tlak…). Snižuje vzrušivost centrálního nervového systému a posiluje koronární mozkový krevní oběh. Doba jedné léčebné kůry je 30 dní.
 
 
 
Odvar z plodů
2 lžíce hložinek dáme do  l vody a povaříme 10 minut a přecedíme. Nápoj pijeme vlažný 2 šálky denně. 
 
 
Šťáva z hlohu
Plody hlohu odšťavníme v lisu na ovoce nebo v odšťavovači.
Používáme ke zlepšení srdeční činnosti, jako podpůrný prostředek při ateroskleróze, hypertenzi, srdeční arytmii a slabosti.
 
 
Rady našich babiček
Výluh z plodů na angínu pektoris
Do nekovové nádoby nasypeme 7 vrchovatých lžic hlohu a zalijeme 1,5l vroucí vody. Nádobu zabalíme, postavíme na nevodivou podložku (azbest) a necháme luhovat 24 hodin. Scedíme přes gázu, vymačkáme plody a výluh postavíme do ledničky. 
Pije se 3 x denně po jídle. Při prvním příznaku bušení srdce z se začíná s pitím. Pravidelné užívání může oddálit záchvat nemoci na dlouhá léta.
 
 
 
Použitá literatura: M.D.Staňková Bylinky pro děti a maminky