Podzimní porce vitamínů- Šípkový burčák

07.11.2012 14:23

 

První mrazy již spálily většinu zelených bylinek, které jsme mohli trhat pro jejich léčivou sílu.

Pokud kráčíme i v tento čas přírodou, na mezích, kolem cest i silnic ještě nalezneme poslední poklady plné vitamínů. Ano, je to náš známý šípek, který jak známo obsahuje nevíce vitamínu C. Pokud chceme odolat podzimním nemocem z nastuzní, stačí, když tento skutečně úžasný dar přírody použijeme jako lék a přírodní multivitamín. Jak víme, vitamín C mizí působením vysokých teplot, takže šípkový čaj jej zřejmě moc neobsahuje.

Ale poradíme Vám, jak si pochutnat i na tepelně neupravených plodech růže šípkové. 

 

 

Šípková pochoutka

Když zralé šíply na keři přejdou mrazem, nezoufejme, že je již pozdě ke sběru. Právě naopak. V tento čas si můžeme pochutnat na šípkových "Bio bonbónech".

Trháme si již změklé šípky a vytlačíme si jejich dřeň přímo do úst. Pozor, nesmíme jíst semínka, která jsou porostlá hrubými chloupky, které by nás velmi nepříjemně škrábaly v krku. Při procházce přírodou můžeme tuto dobrotu ukázat  a naučit ji jíst i děti. 

 

 

Šípkový burčák

Dále ještě není pozdě připravit si vynikající mírně alkoholický nápoj přímo nabitý vitamíny a vitální energií. Šípkový burčák je nesmírně lahodný, jeho příprava jednoduchá a při tom je našemu zdraví velice prospěšný. 

 

Co budeme potřebovat: 

Do velké 3,5l sklenice vložíme

Šípky: aspoň čtvrtina sklenice, větší množství dá sytější barvu i větší sílu
Voda: 2,5l- nejlépe pramenitá ze studánky

Rozmixujeme ponorným mixérem ( Myslím, že změklé šípky šetří náš mixér).

Dápe přidáme
Cukr: 100g/litr vody (množství je stejné u každé limonády z darů přírody, i růžové)
Citron: polovina

Necháme stát v pokojové teplotě. 
Zpočátku protřepáváme ráno a večer než začne bublat, potom už uvolňující se kysličník uhličitý zabraňuje, aby se pokrylo plísní to co není ponořeno ve vodě a vystupuje nad hladinu na vzduch. Ochutnat můžeme pátý den. Jak začne kvasit, kvasí jak splašený, i slitý a v ledničce.

Dobrou chuť.

Tento recept mi poslal pan Radim Řehák, který je doslova odborníkem na zpracování divoce rostoucích bylin tedy těch nádherných a nedoceněných darů přírody. Vyrábí vína z plodů planých bylin (dřín, růže šípková, rakytník, šípek, pampeliška atd..), a také  vyrábí vonné léčivé olejíčky na pleť i k masážím a balzámy, které mám moc ráda.

 

 

Nezapomínejme, že v moudrém řádu přírody je vše zařízeno tak, že v ní každý tvor nalezne vše pro svou výživu i pro své zdraví. Jen mít oči otevřené. Sbírejme každoročně i my plody a dary přírody  a zásobme se i na zimu. Nespoléhejme se na dobře zásobené obchody. To nejlepší a nejčistší, i když to vypadá  tak prostě, je to co nalezneme v neporušené přírodě. Právě to našemu tělu i duši prospívá nejvíce.Tepelně co nejméně upravené jsou pro nás dary přírody tím nejpřirozenějším zdrojem vitamínů a stopových prvků. 

M.M.