Lívanečky z ovesných vloček

25.09.2013 15:44

 

 

Na lívance můžeme použít ovesné vločky, nebo ovesnou mouku.

 

Připravíme si :

300g ovesných vloček, nebo ovesné mouky, 150g špaldové celozrnné nebo pšeničné hladké mouky, pokud nemáme špaldovou,1 vejce, kypřící prášek bez fosfátů nebo droždí či kvásek, vlažné mléko na zalití, špetka soli, olej na smažení.

Na pomazání: tvaroh, zakysanou smetanu, přírodní cukr, ovoce nebo ovocný džem, vanilkový cukr nebo mletou skořici.

 

Postup:

Vločky, mouku, vejce, prášek do pečiva nebo droždí či kvásek se špetkou soli zalijeme vlažným mlékem a necháme změknout asi 2 hodiny, nebo kynout. Hustota jako na lívancové těsto.

Pak si připravíme specielní pánev na lívance s vykrojenými kulatými prohlubněmi a lžičkou každou formičku pomastíme malým množství oleje. Smažíme zvolna z obou stran několik minut.

Hotové lívanečky pomažeme šlehaným tvarohem s cukrem a zakysanou smetanou s vanilkovým cukrem, nebo skořicí a navrch dáme ovocný džem. V létě pak použijeme čerstvé ovoce.Také můžeme namazat jen zakysanou smetanou a džemem. Jsou pak stravitelně lehčí.

***

U nás doma je to velmi oblíbené jídlo, které tvořím z ovesných vloček. Protože jsem dostala od milé přítelkyně čerstvou ovesnou mouku, zkusila jsem lívanečky udělat z ní. Rodina mi pak sdělila, že jim chutnaly více než jindy.

 

M.V.