Rozmarýna lékařská

28.05.2014 19:57

 

Latinský název rozmarýny v překladu znamená „mořská rosa“, protože ráda roste na mořském pobřeží a její modravé kvítky z dálky vypadají  jako drobné krůpěje rosy. Tuto rostlinu znali již staří Řekové a Římané a považovali ji za posvátnou bylinu, římští studenti nosili při vyučování na hlavě rozmarýnový věneček pro zlepšení paměti. O rozmarýně je známo mnoho mýtů a legend a byla často používána v lidovém léčitelství. Symbolizuje lásku, věrnost a smrt, proto byla spojována se svatbami a pohřby.

Rozmarýna lékařská pochází ze Středomoří. V řadě evropských států, zvláště ve Španělsku, se pěstuje ve velkém převážně pro potřeby potravinářského a voňavkářského průmyslu. U nás se místy pěstuje pro ozdobu v zahradách nebo květináčích.

 

Popis a výskyt

Rozmarýna lékařská je vytrvalý vždy zelený keřík s přímým nebo vystoupavým dřevnatějším stonkem. Listy má přisedlé, čárkovité a kožovité. Z úžlabí listů vyrůstají jemně fialové dvoupyské kvítky.

Rozmarýn lékařský je domácí v oblastech Středozemního moře, kde běžně roste v přírodě, ale dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce či v bytových prostorech. Protože pochází z teplejších krajin, nesnáší mráz. Je velmi vhodný pro pěstování v květináčích, slouží také jako stálezelená dekorace. Pěstujeme-li rozmarýnu v zahradě, je nutné ji na podzim vyrýt a umístit do chladných, avšak nepromrzajících světlejších prostor.

Užívaná části: nezdřevnatělá nať nebo list

Listy či vršky rostlin se sbírají v době květu od června do srpna. Suší se na suchých vzdušných místech. Teplota při umělém sušení nemá překročit 45°C. Usušené listy jsou zavinuté a tvarem i barvou připomínají jehličí.  Bylina má kafrovitě kořenitou vůni a hořce výrazně aromatickou chuť.

 

Léčivé účinky

Ve středověku se rozmarýna lékařská používala především jako léčivá bylinka. Čaj je osvědčeným prostředkem na uklidnění, při migréně, astmatu, při nadýmání a zažívacích potížích.

Má dezinfekční a antiseptické účinky, povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla, posiluje paměť a usnadňuje soustředění.

Rozmarýna zlepšuje prokrvení trávícího traktu, podporuje tvorbu trávících fermentů i žluči. Je proto vhodným léčivem stavů s nadýmáním, při nedostatečné tvorbě nebo vylučování žluči a vůbec při špatném trávení a bolestech v trávícím ústrojí.  Rozmarýna  podporuje činnost jater. Celkové zlepšení psychické a fyzické kondice lze přičíst tomu, že rozmarýna vhodně odstraňuje pocit fyzické, ale především psychicky podmíněné únavy a vyčerpanosti. Působí též močopudně, mírně upravuje krevní tlak a  zvyšuje chorobně snížený tlak. Rozmarýna též zlepšuje prokrvení malé pánve, což napomáhá k otěhotnění. Naopak v těhotenství a při kojení  by se neměla používat, neboť její působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí.

 

Při zevní aplikaci dochází k rychlému ústupu bolestivosti v revmatických kloubech. Působivá je i při neuralgiích. Výhodou rozmarýnových mastí je jejich příznivé působení na hlouběji uložené tkáně, tuto vlastnost však může do značné míry ovlivnit masťový základ.  Rozmarýnový nálev se používá k čistění problematické pleti, lihový extrakt zase zevně při revmatických potížích. Rozmarýnovou tinkturou napuštěné obvazy přinášejí úlevu u zhmožděnin a poranění.

Rozmarýnová silice je také výborným prostředkem v aromaterapii, dále se užívá formou koupelí a vonných mazání.

 

Rozmarýn v kuchyni

Dnes je rozmarýn jako koření používán především v italské, francouzské a španělské kuchyni, ale též v balkánské. Ve větších dávkách může rozmarýn působit opojně, proto musíme dávat pozor při dávkování. Přidávání rozmarýny do pokrmů zjemňuje jejich chuť.  Mladé výhonky a lístky rozmarýnu můžeme nadrobno nasekat a přidat do zeleninových salátů, k masovým pokrmům rozličných druhů , do nádivek, k pokrmům z brambor, sýrům, do těstovin a na pizzu. Dodává pikantní chuť omáčkám, polévkám i zeleninovým pokrmům. Květy rozmarýnu lze kandovat, přidávat do džemů a nebo je použít jako ozdobu dezertů.

Čerstvé listy a boční výhonky mají jemné aroma, sušené listy mají výraznou chuť.  Rozmarýnu  nepoužíváme společně s bobkovým listem.

 

Způsob použití

Rozmarýnu můžeme používat buď samostatně, vhodná je však i v kombinacích s dalšími bylinami, jako jsou např. : meduňka, máta, routa, hloh, řebříček, měsíček nebo  jablečník.

Rozmarýnový čaj

Jednu lžičku pokrájených čerstvých či sušených lístků rozmarýny zalijeme šálkem vroucí vody a luhujeme 10 minut. Pijeme dva šálky denně, ne však dlouhodobě.

 

Kneippova rozmarýnová mast

8 g rozmarýnové silice, 4 g kafru,  4 g mentolu a 100 g tuku z ovčí vlny. Mast připraví v lékárně a používá se k masážím a ke vtírání.

 

Inhalace

10 gramů rozmarýnu vložíme do 1 litru studené vody, přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10 minut vyluhovat. Inhaluje se několikrát denně, ale doporučuje se přitom i napařování hlavy.  Tato inhalace zvyšuje obranyschopnost těla při senné rýmě. Inhalujeme také při bronchitidě.

 

Pleťová voda na nečistou pleť

Na pročišťování pokožky při nečisté pleti je nejlepší dešťová voda s rozmarýnem a pomerančovými slupkami: 1/4 litru dešťové vody s 1 polévkovou lžící nakrájeného rozmarýnu a dobře omytou  kůru z 1 pomeranče pomalu  přivedeme k varu a necháme přikryté 10 minut vařit. Přecedíme a skladujeme v chladnu nejdéle 3 dny. Touto vonnou tekutinou omýváme pokožku obličeje, která se pročistí a získá tak mladistvý vzhled.

Podobně lze použít místo čerstvé byliny a kůry i éterické oleje, pak vodu nevaříme, ale přilijeme do ní lžíci mléka a po třech kapkách éterických olejů (místo pomeranče můžeme užít i mandarinku).

 

Rady našich babiček

Tinktura proti klíšťatům

1 l vody přivedeme k varu, odstavíme a vložíme hrst rozmarýny, luhujeme do vychladnutí. Potom přidáme lžíci bílého vinného octa. Přefiltrujeme. Tinkturu nalijeme do čistého prázdného rozstřikovače. Před návštěvou lesa si s ní postříkáme celé tělo. Tato tinktura prý skutečně klíšťata  odpuzuje.