Zeleninové vývary

26.10.2016 14:05

 

 

Nastaly chladnější dny a každá žena, která vaří své rodině, ví, že je třeba zařazovat do jídelníčku zeleninové polévky, které zásobují potřebnými vitálními látkami,  prohřívají a též zásobují tekutinou. Také připravují naši trávicí soustavu potřebnými trávicími šťávami na trávení těžšího jídla, které za polévkou následuje. Podávání polévek je vhodné i při zařazení do jídelníčku, jako lehké večeře.

Základem každé polévky, ať je již zeleninová, luštěninová nebo z masového vývaru, je vždy kořenová a listová zelenina a se zeleninovým vývarem, uvařeným zvlášť.

Polévka má pak plnou a výbornou chuť, je hodnotná a není třeba jí jakkoliv dále vylepšovat, kromě základních kořenících a bylinkových přípravků, které nejen vylepší její chuť, ale též usnadňují vstřebávání látek obsažených v polévce a usnadňují ztrávení zeleniny a luštěnin v polévce obsažených. Například přidané bylinky nás i léčí.

Zeleninový vývar je zcela jednoduchý a stačí na to jen předem myslet a použít připravenou směs zeleniny, která se vaří zvlášť.

Běžně dostupné zeleninové vývary v kostce obsahují nevhodný glutaman sodný a pro zdravou výživu člověka je nevhodný, přestože zesiluje chuť jídla.

Pokud máte zahrádku a pěstujete svou zeleninu, je pro Vás vše mnohem snadnější i zdravější. Pokud zeleninu kupujete, je pro Vás vývar také možný, i když nebude tak zdravý, jako ze zeleniny chemicky nepěstované a neošetřené.

 

Postup:

Do hrnce s neosolenou vodou vložíme předem nastřádáné, vykrájené části zeleniny, které nejsou vhodné pro jídlo, které připravujeme. Většinou se stává, že všechny slupky z čištění zeleniny se vyhodí. Jenže těsně pod slupkou  jsou uloženy, větší část vitamínů a minerálních látek a tak vyhodíme se slupkou to nejcennější ze zeleniny. Rovněž košťály, řapíky z naťové zeleniny, zelí a kapusty,mangoldu, které jinak nevyužijeme, vnitřek tykví, ze které jsme vybraly nezralá semena s dužinou. Zralá semena tykví se dají sníst např. po upražení, ale i bez pražení, pouze usušené.

Dále můžeme použít slupky z tykví a okurek, slupky z brambor, listy zelí a kapusty horší kvality, které bychom jinak vyhodily, slupky kedlubny a celeru, jemné kořínky celeru i pórku, listy z kedlubny, brokolice, kadeřávku,  tužší listy pórku. Dále vnější suché slupky z česneku a cibule. Lodyhy bylin jako je saturejka yzop, bazalka, dobromysl. A vše, co vykrajujeme ze zeleniny jako nevhodné pro jídlo. Česnekové a cibulové slupky působí antibakteriálně a protiplísňově.

Na podzim vývar vaříme po delší čas, na jaře kratší. V zimě nejdelší čas.

Do zeleninového vývaru použijeme i naťovou zeleninu – petrželovou, celerovou a libečkovou nať. Tu však vaříme krátce asi pouze 8. minut, před dokončením vývaru. Dodá do polévky velmi cenné vitamíny a minerály a také velmi lahodnou chuť. Část zelených lístků si necháme a pokrájené je vložíme pro krásnou zelenou barvu do talířů, při podávání polévky. Zároveň nám léčí ledviny a po libečku máme libé sny.

Pokud někdo loupe slupky z mrkve a petržele, tak je použijeme také. Doporučuji tyto zeleniny neloupat, důkladně omýt vodou, a vyčistit rýhy kartáčkem na zeleninu. Slupka změkne vařením zeleniny a vše cenné se tak zachová.

Také můžeme použít vývar z brambor vařených se slupkou nebo bez slupky. Vývar z brambor vařených se slupkou je léčivý.

Všechna tato zelenina, která by skončila v lepším případě na kompostu, se dá využít na výborný, silný zeleninový vývar, který vaříme zvlášť a nakonec přecezený vlijeme do hotové polévky, místo vody. Zbylou zeleninu z vývaru pak vyhodíme na kompost.

Tyto syrové, vykrájené části zeleniny, slupky, listy a řapíky, lodyhy, košťály a části zeleniny střádáme několik dní a uchováváme v krabičce nebo v sáčku v lednici, kde vydrží ve zcela v čerstvém stavu. Dáme však pozor, aby tyto části zeleniny byly vždy bez kazu, plísně, či hniloby.

 

 

Vyzkoušejte a dopřejte své rodině velmi příjemné léčení zeleninovými vývary. Přejeme Vám dobrou chuť, při dobré a silné polévce s domácím zeleninovým vývarem.

 

M.V.

Nastaly chladnější dny a každá žena, která vaří své rodině, ví, že je třeba zařazovat do jídelníčku zeleninové polévky, které zásobují potřebnými vitálními látkami,  prohřívají a též zásobují tekutinou. Také připravují naši trávicí soustavu potřebnými trávicími šťávami na trávení těžšího jídla, které za polévkou následuje. Podávání polévek je vhodné i při zařazení do jídelníčku, jako lehké večeře.

Základem každé polévky, ať je již zeleninová, luštěninová nebo z masového vývaru, je vždy kořenová a listová zelenina a se zeleninovým vývarem, uvařeným zvlášť.

Polévka má pak plnou a výbornou chuť, je hodnotná a není třeba jí jakkoliv dále vylepšovat, kromě základních kořenících a bylinkových přípravků, které nejen vylepší její chuť, ale též usnadňují vstřebávání látek obsažených v polévce a usnadňují ztrávení zeleniny a luštěnin v polévce obsažených. Například přidané bylinky nás i léčí.

Zeleninový vývar je zcela jednoduchý a stačí na to jen předem myslet a použít připravenou směs zeleniny, která se vaří zvlášť.

Běžně dostupné zeleninové vývary v kostce obsahují nevhodný glutaman sodný a pro zdravou výživu člověka je nevhodný, přestože zesiluje chuť jídla.

Pokud máte zahrádku a pěstujete svou zeleninu, je pro Vás vše mnohem snadnější i zdravější. Pokud zeleninu kupujete, je pro Vás vývar také možný, i když nebude tak zdravý, jako ze zeleniny chemicky nepěstované a neošetřené.

 

Postup:

Do hrnce s neosolenou vodou vložíme předem nastřádáné, vykrájené části zeleniny, které nejsou vhodné pro jídlo, které připravujeme. Většinou se stává, že všechny slupky z čištění zeleniny se vyhodí. Jenže těsně pod slupkou  jsou uloženy, větší část vitamínů a minerálních látek a tak vyhodíme se slupkou to nejcennější ze zeleniny. Rovněž košťály, řapíky z naťové zeleniny, zelí a kapusty,mangoldu, které jinak nevyužijeme, vnitřek tykví, ze které jsme vybraly nezralá semena s dužinou. Zralá semena tykví se dají sníst např. po upražení, ale i bez pražení, pouze usušené.

Dále můžeme použít slupky z tykví a okurek, slupky z brambor, listy zelí a kapusty horší kvality, které bychom jinak vyhodily, slupky kedlubny a celeru, jemné kořínky celeru i pórku, listy z kedlubny, brokolice, kadeřávku,  tužší listy pórku. Dále vnější suché slupky z česneku a cibule. Lodyhy bylin jako je saturejka yzop, bazalka, dobromysl. A vše, co vykrajujeme ze zeleniny jako nevhodné pro jídlo. Česnekové a cibulové slupky působí antibakteriálně a protiplísňově.

Na podzim vývar vaříme po delší čas, na jaře kratší. V zimě nejdelší čas.

Do zeleninového vývaru použijeme i naťovou zeleninu – petrželovou, celerovou a libečkovou nať. Tu však vaříme krátce asi pouze 8. minut, před dokončením vývaru. Dodá do polévky velmi cenné vitamíny a minerály a také velmi lahodnou chuť. Část zelených lístků si necháme a pokrájené je vložíme pro krásnou zelenou barvu do talířů, při podávání polévky. Zároveň nám léčí ledviny a po libečku máme libé sny.

Pokud někdo loupe slupky z mrkve a petržele, tak je použijeme také. Doporučuji tyto zeleniny neloupat, důkladně omýt vodou, a vyčistit rýhy kartáčkem na zeleninu. Slupka změkne vařením zeleniny a vše cenné se tak zachová.

Také můžeme použít vývar z brambor vařených se slupkou nebo bez slupky. Vývar z brambor vařených se slupkou je léčivý.

Všechna tato zelenina, která by skončila v lepším případě na kompostu, se dá využít na výborný, silný zeleninový vývar, který vaříme zvlášť a nakonec přecezený vlijeme do hotové polévky, místo vody. Zbylou zeleninu z vývaru pak vyhodíme na kompost.

Tyto syrové, vykrájené části zeleniny, slupky, listy a řapíky, lodyhy, košťály a části zeleniny střádáme několik dní a uchováváme v krabičce nebo v sáčku v lednici, kde vydrží ve zcela v čerstvém stavu. Dáme však pozor, aby tyto části zeleniny byly vždy bez kazu, plísně, či hniloby.

 

 

Vyzkoušejte a dopřejte své rodině velmi příjemné léčení zeleninovými vývary. Přejeme Vám dobrou chuť, při dobré a silné polévce s domácím zeleninovým vývarem.

 

M.V.