Očistný nápoj z kopřivy dvoudomé

11.05.2011 14:28

 

Milé ženy, ráda bych se s Vámi podělila o svoji zkušenost s jarní očistnou kúrou s pitím čerstvé zelené šťávy z mladých kopřiv.

 

Kopřiva dvoudomá je u nás velmi rozšířenou bylinou. Sběr na jarní kúru se provádí během dubna až do 20. května. To je doba, kdy ještě bylina nekvete a sbírá se celá zelená nať. V letním období jsou ke konzumaci vhodné jen mladé výhonky kopřiv rašící po pokosení traviny. Pokud jsme si nápoj oblíbili, můžeme kopřivu v období léta nahradit její nežahavou sestrou hluchavkou, která má také mnoho blahodárných účinků na náš organismus. Denní doba nejvhodnější ke sběru natě je pozdní odpoledne, neboť po ránu kopřiva obsahuje nejvíce dusičnanů. Není vhodné sbírat kopřivu tam, kde je hojný porost, neboť tehdy obsahuje rostlina dusičnanů nejvíce. Raději volíme ke sběru slunná místa.

Vlastní příprava nápoje je velmi jednoduchá. Omyté kopřivy vložíme do třílitrové zavařovací sklenice a zalijeme vodou přibližně po hranici zeleného materiálu. Rozmixujeme ponorným mixérem. Nachystáme si druhou nádobu, do které budeme nápoj přelévat. Na ni položíme plastové síto, přes které rozprostřeme čisté plátýnko nebo starší utěrku, kterou pak budeme používat jen k tomuto účelu. Přelijeme rozmixovaný materiál a všechnu šťávu dobře vymačkáme. Získáme tak asi 2 litry zeleného nápoje. Lze pít podle chuti. Část nápoje si můžeme uložit do chladničky na další den.

 

 

Nápoj chutná opravdu výtečně, je jemně nasládlé chuti a obsahuje mnoho cenných látek. Jeho předností je vysoký obsah chlorofylu, který působí protizánětlivě a hojivě a dokonce se pro užití v lékárenství z kopřivy získával. Dále obsahuje vysoký podíl minerálních látek a vitamínů. Železo s vitamínem C je v těle velmi dobře využitelné pro dobrou krvetvorbu. Dále obsahuje přírodní šťáva z minerálů hořčík, vápník, draslík, sodík, chlor, mangan a síru. Užívá se k léčbě a posílení funkce jater a ledvin a tím se podílí na odstraňování škodlivých látek z těla. Obsahuje dále kyselinu křemičitou vhodnou pro kvalitní růst vlasů a nehtů, dále kyselinu mravenčí. Kopřiva neutralizuje v těle kyselinu močovou, proto se užívá k léčbě dny. Dále obsahuje z vitamínů ještě B1, B6 a provitamín A. Glukokininy v ní obsažené snižují hladinu krevního cukru. Třísloviny se podílejí na účinku protikrvácivém. Kopřiva je bylinou velmi cennou a celkově posilující organismus. Stojí i za zmínku, že zahrádkáři využívají máčené kopřivy ve vodě, tzv. zákvas, k zalévání plodin. Kopřiva tak působí jako výživa i ochrana rostlin proti škůdcům.

Jarní kúru jsem prováděla tak, že jsem pila denně asi 1 litr čerstvé kopřivové šťávy. Cítila jsem se velmi energeticky obohacena a pozorovala jsem zlepšení kvality nehtů. Jistě je ještě mnoho účinků, které nelze přímo zpozorovat. Kopřiva je rozšířená a všude dostupná bylinka a lze ji nazvat „zelené zlato“.

 

 

 

I.K.