Čas šípků - Růže šípková

11.10.2012 12:56

 

"Pro růže šípkové, pro všechno, čím je mi, miluji vlast svou, překrásnou zemi".

(Z klasické české literatury)

 

 

 

Růže šípková, někdy nazývaná též planá růže nebo zkráceně šípek je planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. Roste na mezích, kamenitých stráních, kolem cest, polí, na okrajích luk a lesů, na různých opuštěných plochách. Je to odolný keř, který dorůstá do výšky až 3 metry, vytváří dlouhé převislé větve s trny.

 

Plody růže šípkové jsou šípky, které mají léčivé účinky. Obsahují velké množství vitaminů 100-150 mg vitamínu C na 100g dužniny, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín K, minerální látky (vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor) a další prospěšné látky.  

Šípky se užívají při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity.

Plody se nejčastěji suší a přidávají do ovocných a bylinkových čajů, kterým dodávají nejen příjemnou chuť, ale také léčivé účinky . Čaj se řipravuje buď z čerstvých nebo ze sušených šípků. Z šípků se dají  připravovat také marmelády, víno, likéry, sirupy, omáčky, přesnídávky, polévky, cukrovinky, rýžové nákypy a rosoly.

Níže uvádíme několik osvědčených receptů.

 


Sušení šípků

Pokud chceme šípky usušit, posbírejme je před  prvními mrazy,  protože pak  změknou a ztrácejí vitamin C.

Šípky po sklizni umyjeme a odstraníme stopky a oplodí. Sušíme  nejlépe v sušičce k tomuto účelu  určené

kolem 40°C. Po usušení skladujeme v temnu a chladu např.ve 1-3l sklenicích, které uzavřeme a uložíme v temnu, aby se neztrácel vitamín C.

Mnoho hospodyněk se ptá, jak má sušené šípky zpracovávat. Zda vadí pecičky a chloupky po rozdrcení.

Nevadí, pecičky jsou také léčivé a obsahují vzácný šípkový olej. Chloupky se scedí jemným sítkem na čaj.

 

 

Šípkový čaj – recept

Šípkový čaj je užíván jako celoroční zdroj vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám a příznivě ovlivňuje některé enzymatické pochody. Má také účinky močopudné a potopudné, čistící naše tělo.

Suroviny: 2-3 lžičky šípků, 0,5 l vody,

 

Příprava: Čerstvé, nebo sušené šípky rozdrtíme, přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut přikryté louhovat. Přecedíme a pijeme. Můžeme osladit medem, sirupem apod.

 

Lepší variantou je silnější odvar, který připravíme tak, že rozdrcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin luhovat, můžeme i přes noc. Pak ohřejeme  na teplotu přibližně 80°C a necháme  ještě  asi 15 minut odstát. Pak odvar přecedíme a pijeme.

 

Šípkovo-jablečná marmeláda

Suroviny: 1 kg šípků, voda, přírodní  cukr, jablečné pyré,

 

Příprava: Jablečné pyré si připravíme tak, že umytá a rozkrájená jablka zbavená stopek a okvětí, zalijeme trochou vody a podusíme. Když jsou měkká a rozvařená, přepasírujeme je přes síto z umělé hmoty. Přepasírovaná jablečná hmota je pyré.

 

Šípky očistíme, zalijeme vodou a vaříme do změknutí, pak je rozmixujeme ponorným mixerem, propasírujeme je přes síto z umělé hmoty a nakonec přidáme jablečné pyré ve stejném poměru jako je šípkového pyré a cukr dle chuti. Vše krátce povaříme. Plníme do  menších skleniček, které sterilujeme asi 10 -15 minut při 100°C. Uchováváme v temnu.

 

 

Šípková marmeláda

Suroviny: Čerstvé šípky, přírodní  cukr

 

Příprava: Čerstvé očištěné šípky zalijeme vodou a chvilku povaříme do měkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty. Protlak dáme vařit a  za stálého míchání přidáváme cukr.

Marmeládou naplníme malé skleničky a sterilujeme 10 -15 minut při 100°C. Uchováváme v temnu.

 

Šípkové víno

Suroviny: 1,5 l  šípků, 4 l vody, 1 a půl  kg cukru, kvasinky

 

Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a pokrájíme je. Vložíme je do demižonu. Svaříme vodu s cukrem, necháme vychladnout a nalijeme na šípky a přidáme vzklíčené kvasinky. Po bouřlivém kvasu víno dokvasíme pod kvasnou zátkou a stáhneme hadičkou do jiné nádoby. Necháme ještě týden dokvasit pod kvasnou zátkou a stočíme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu a temnu.. Víno je tím lepší, čím déle leží.

 

 

 Šípkový sirup

Suroviny: Čerstvé šípky, přírodní hnědý cukr

 

Příprava: Čerstvě natrhané šípky rozmělníme nebo rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát několik hodin, nebo přes noc. Pak přivedeme k varu. Povaříme asi 8 minut na mírném plameni. Přecedíme, pak do 1 litru čisté šťávy přidáme 1 kg cukru. Krátce povaříme a horkým sirupem naplníme sklenice a  lahve položíme na 10 minut do vodorovné polohy, tím zabráníme infikaci z víček a necháme vychladnout. Uchováváme v temnu.

 

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

 

 

Šípkový sirup s mátou a rakytníkem

Suroviny: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 3 citrony

 

Příprava: Rozdrcené šípky s rakytníkem, omytými citrony nakrájenými na kolečka a mátou vložíme do hrnce s vodou a  necháme stát přes noc. Druhý den  pomalu zahřejeme asi na 80°C a  přecedíme přes jemné sítko. Nakonec přidáme cukr a přivedeme k varu. Horký slijeme do lahví a zazátkujeme. Lahve položíme na 10 minut do vodorovné polohy, tím zabráníme infikaci z víček. Uchováváme v temnu.

 

 

Šípková omáčka

Suroviny: Šípkový protlak - 2 lžíce,  rajčatový protlak - 2 lžíce, 1 lžička cukru, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 hřebíčky, citronová šťáva  nebo vinný , či jablečný ocet, sůl, 1/8l smetany

 

Příprava: Víno svaříme s hřebíčkem a cukrem. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vínem. Přidáme: Šípkový a  rajčatový  protlak a krátce povaříme. přecezené nalijeme do omáčky. Promícháme, zalijeme smetanou a ochutíme solí a citronovou šťávou.

 

Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

 

Šípkový likér

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z1 pomeranče, O,5 - 1 l vodky  nebo jiného alkoholu,

kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)

 

Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, trochu pokrájíme a vložíme do alkoholu.  Necháme luhovat 10 dní. Ve vodě na  cukrový sirup svaříme kousek skořice s pomerančovou kůrou a necháme 1 hodinu odstát. Scedíme a smícháme s cukrem a vyrobíme cukrový sirup, promícháme s alkoholovým výtažkem z šípků a nalijeme do lahví. Uchováváme v temnu.

 

 

Šípkový likér s kořením

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z 1 citronu a z 1 pomeranče, 0,5 – 1 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)

 

Příprava: Očištěné a pokrájené šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu i pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví  a uložíme v chladu.

 

 

Šípkový kompot

Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 150 g cukru

 

Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme.

 

Šípková přesnídávka

Suroviny: 500 g šípků,  voda, přírodní cukr, 500g jablek, skořice

 

Příprava: Zralé šípky uvaříme ve vodě, rozmixujeme a přepasírujeme. Vzniklé šípkové pyré smícháme s pyré z jablek, které jsme uvařily spolu se skořicí a  lehce přisladíme medem, sirupem nebo přírodním cukrem. Podáváme dětem hned po přípravě nebo sterilujeme 10 minut při 100°C.

 

 

Šípkový rosol

Suroviny: 500g šípků, 1l vody, 4 lžíce cukru, sklenka červeného vína, 2 lžičky mandlového nebo vanilkového pudinku, 50g rozinek, špetka skořice, šlehačka

Příprava: Očištěné šípky důkladně omyjeme, uvaříme ve vodě se skořicí a přecedíme.Protřeme je sítem zpět  do vody.Přidáme k nim cukr, ve víně namočené rozinky, přilijeme víno a zavaříme pudinkový prášek (rozmíchaný v části vody). Rosol rozdělíme do mističek a necháme vychladit. Při podávání jej ozdobíme šlehačkou.

 

M.V.

 

Použitá literatura : D.Lánská - Plané rostliny v kuchyni