Čas zdobených perníčků

04.12.2012 13:39

Perníčky jsou neodmyslitelnou součástí příprav na Vánoce. Jejich přijemná vůně přináší celé rodině radost a všichni si tou vůní uvědomují, že přichází vánoční čas.

Těšíme se...

Mnohé ženy, rozvíjející své dary v umění, umí perníčky překrásně nazdobit. Vybraly jsme pro Vás  některé z perníčků Libuše Mokré pro inspiraci.

Pokusme se i my perníčky si na Vánoce připravit a nazdobit pro radost všem kolem nás.

A i když nebudou právě takové jako na obrázku, přinesou radost z tvoření, vůni po celém domově i pochutnání si na jejich příjemné kořenito-medové chuti.

 

Recept :

Připravíme si:

0,5kg hladké mouky (může být i celozrnná nebo špaldova)

70g medu, 250g másla

20dkg cukru moučka, 2 žloutky, prášek do pečiva,

směs koření do perníku.

 

Kdo si přeje udělat si koření čerstvé,  je třeba připravit: 4-5 hvězdic badyánu, hřebíčku 6-7ks, 7-8ks nového koření, 1lžíci anýzu, 3 lžíce skořice.

Koření je třeba roztlouci v hmoždíři a pak pomlít na jemno v mlýnku na koření. Do směsi na přípravu perníčků přidáme takto připravené koření

v míře asi 1 plnou lžičku na jednu dávku těsta.

 

Postup:

Z mouky, s přidaným práškem do pečiva, kořením,  žloutků, másla, cukru a medu uhněteme tužší těsto. Dáme je odpočinout přikryté do chladu.

Na pomoučeném vále vyválíme těsto asi 2-5mm silné a vykrajujeme perníčky formičkami. Dáme péci na plechu, vyloženém pečícím papírem, do středně teplé trouby

asi na 10-15 minut.

Po vychladnutí zdobíme připravenou bílkovou polevou.

Kdo nemá čas na zdobení, může perníčky potřít bílkovou polevou ještě před vložením do trouby. Jsou pak pěkné lesklé a podle množství cukru v bílkové polevě,

vypadají sněhově bílé nebo i bledší. Jak se komu líbí.

 

 

Jak udělat polevu na zdobení perníčků  (podle Libuše Mokré)                                               

Do malé odměrky naměříme pouze 25 ml bílku, cukr nejdříve dvakrát prosejeme přes čajové sítko, nesmí tam zůstat žádná hrudka a dáme do hrníčku 35g. Toto pak

šleháme 10 minut. Z malého množství se vytvoří tolik polevy, že jí naplníme tři malé sáčky.  V růžku sáčku odstřihneme asi jeden milimetr. Poleva je správná, když

neteče, lehce jde vytlačit a vytváří nudličku. Důležité je, abychom zbylé dva sáčky, s nimiž nepracujeme, vložili do ledničky.