Dary podzimní přírody část 3.

12.10.2013 19:31

 

Dýně Hokaido podle Magdalény Dobromily 

Na podzim a v zimě jíme převážně tepelně upravenou stravu a vaříme ji a pečeme delší dobu, aby nám dodala více tepla. Jíme méně listových syrových salátů a více tepelně upravených kořenových a kulatých zelenin, do jídel přidáváme domácí druhy ořechů a semínek.

Kupujeme sezónní druhy zeleniny: mrkev, petržel, pastinák, celer, ředkve, červenou řepu, křen, zelí, kapustu, kedlubny, kadeřávek, růžičkovou kapustu, všechny druhy dýní a cuket, zejména dýni Hokaido, pórek, česnek, cibuli a další.

 

DÝNĚ HOKAIDO

Všechny druhy dýní a cuket se hodí do zeleninových směsí, zejména zapékaných. Dýně hokaido se nemusí loupat, stačí očistit kartáčkem a podusit, nebo upéct v troubě a její slupka změkne. Hodí se také na krémovou polévku nebo do bramborové kaše, která má pak zářivě oranžovou barvu díky velkému obsahu beta karotenu. Dětem obvykle chutná pro svou sladkou chuť. Zdravá jsou i semínka, obsahují minerály: vápník, hořčík, železo, draslík, vitamíny A, C i B a zinek prospěšný našim vlasům a pleti. Dýně celkově posilují organismus a odvádějí škodliviny z těla, obsahují totiž hodně vlákniny. Mají také protinádorové působení. Zakoupit se dá také dýňový olej lisovaný ze semen, používáme ho jako lék při kožních potížích, můžeme ho přidávat i do jídla malým dětem, které ještě nemohou jíst celá semínka. (rostlinný dýňový olej -aromaterapie ATOK)

 

Polévka z dýně Hokaido

Dýni Hokaido neloupáme, jenom ošistíme kůru kartáčkem a pokrájíme na kousky. Semena odstraníme, propereme a usušíme, pak uschováme k dalšímu použití. Dýni podusíme v hrnci na olivovém oleji s pokrájenou cibulí, osolíme, zalijeme vroucí vodou a vaříme do změknutí asi 30 minut podle velikosti a kvality dýně. Potom rozmixujeme na hladký krém. Podle chuti lze kořenit zázvorem (nedáváme ho malým dětem), bobkovým listem, či muškátovým květem. Oranžovou polévku servírujeme dochucenou smetanou a několika kapkami dýňového oleje, kdo chce může přidat i opražená semínka navrch.

 

Posilující nápoj pro maminky po porodu

2 lžíce semen z dýně lehce na sucho opražíme a vaříme v půl litru vroucí vody asi 30 minut a scedíme. Nápoj se doporučuje maminkám těsně před porodem a 7 dní po porodu.

Léčivý dýňový olej

Kvalitní olej z dýňových semínek lisovaný za studena je tmavě hnědý a používá se k léčení zevně i vnitřně.

K zevnímu použití: jako základ do zábalů proti padání vlasů – nejen pro maminky po porodu. Také k potírání nehtů při zvýšené lámavosti.

K vnitřnímu použití: užíváme 1 čajovou lžičku 1 – 3x denně k celkové obnově energie, pro zlepšení kvality pokožky (při ekzémech a vyrážkách), vlasů a nehtů a pro lepší trávení. Působí lehce projímavě.

 

Sladké mufiny s dýní

300g dýňové dužiny (jakákoliv dýně i cuketa)

150g polohrubé mouky (špalda)

150g třtinového cukru

50g másla (oleje) + 1 vejce + ½ lžičky soli

50g dýňových semínek na sucho opražených

1 bio prášek do pečiva

1 lžička skořice (perníkového koření)

Postup: dýňovou dužinu pokrájenou na malé kousky podusíme s troškou vody a se solí do měkka asi 10 min. pak necháme vychladnout. V míse smícháme mouku s kořením a práškem do peč.

a cukrem. Do dýňové směsi vmícháme rozpuštěné máslo, vejce a rozmixujeme, potom teprve směs promícháme s moukou. Do těsta přidáme ještě opražená dýňová semínka (malým dětem vynecháme nebo sypeme jen navrch a nedáváme jim je jíst celé) Těsto dáme do vymazané pečící formy na mufiny (nebo použijeme místo vymazání papírové košíčky) a pečeme v předehřáté troubě na 190ºC 20 – 30 minut do zlatova.

 

 

Více receptů najdete v knize „Bylinky pro děti a maminky“ M.D.Staňkové