Dary přírody- Pampeliška

02.05.2013 13:38

 

Smetánka lékařská- Taraxacum officinale

 

S jarem přichází období, kdy se příroda kolem nás doslova rozsvítí. Naplní nás zářivou energií malých sluníčkových kvítků, které nás v jarních měsících všude obklopují. Jakmile rozkvetou pampelišky, už je jasné, že chladné měsíce nás definitivně opustily.

Nejdříve si povězme něco o účincích této nádherné bylinky. Pak si vyberte nějakou opravdu čistou lokalitu, vydejte se na sběr a dejte se do kuchtění zdravých a chutných dobrot.

 

Při práci s touto bylinkou si můžeme uvědomit její duchovní přínos, to co nám bylinka chce sama říci:

„Pohodu žlutě rozzářené louky nalezni i ve svém životě, odděl důležité od nepodstatného, nenes víc než máš nésti!“

 

Z rostlinky se dají využít všechny její části, všechny jsou léčivé:

Jsou bezpečné i pro použití v těhotenství.

 

Kořen:

Ideálně jej sbíráme před rozkvětem, tedy časně z jara nebo na podzim po odkvětu. Kořen opatrně vyryjeme, abychom ho nepoškodili, důkladně omyjeme. Kořen bud upotřebíme na vaření, nebo jej sušíme umělým teplem do 50 st.C. Správně sušený kořen by měl být snadno lámavý a na lomu bílý. Chuť má slabě nahořklou. Uchováváme jej v pevném a tmavém obalu na suchém a tmavém místě.

Kořen je vhodný zejména pro léčbu zácpy, trávicích potíží i pálení žáhy.

 

List:

Ideálně je sbíráme v období květen až září. Používáme je syrové na přípravu pokrmu, takto jsou nehodnotnější, uchovají si vitamín C. V případě sušení uchováváme na stinném a větraném místě, během sušení je několikrát převracíme. List by si měl zachovat svěží zelenou barvu, pokud ztmavne, je to špatně. Sušené listy uchováváme v papírových obalech na suchém a tmavém místě.

Listy pomáhají zbavit se otoků, čistí játra i zažívací trakt i pálení žáhy.

 

Květ:

Čerstvé květy jsou nejen chutné, ale taky ohromně léčivé. Můžeme sníst denně několik květů za syrova pro podporu funkce jater. Pro jarní očistnou kůru a podporu metabolismu je nejvhodnější zelený nápoj z čerstvých květů.

 

Stonek:

Přes celou rostlinku se táhnou tzv. mléčnice. Ve chvíli, kdy rostlinku utrhneme, začnou mléčnice ronit hořkou bílou šťávu. Té se říká latex. Šťáva po sobě zanechává tmavé skvrny, které z rukou budete špatně smývat a z oblečení jej nevyperete. Pampeliškové mléko se už odpradávna používá jako lék na bradavice. Postižené místo se natírá 2-3x denně. Ale pozor, vyvarujte se v té době sluníčka. U citlivějších jedinců by se mohla objevit svědivá vyrážka.

Ve stvolu je vysoký obsah inulinu, proto jsou léčivé i při cukrovce.

 

 

 

 

Přehled léčivých účinků pampelišky:

1. Detoxikace jater:

To, proč je pampeliška pro játra tolik prospěšná mají na svědomí látky zvané hořčiny. Ty jsou požehnáním pro játra, ale také pro celý trávicí systém. Jsou obsaženy v listech i v kořeni, podporují trávení a produkci žluči ve žlučníku a také odtok žluče z jater. Je vhodné je proto použít i pro období rekonvalescence po žloutence nebo infekční mononukleose. Účinnost hořčin podporuje široké spektrum vitamínu a minerálů. Jsou to především vitamíny A, B ( zvl. B2), C, D a z minerálů železo, křemík, hořčík, zinek a mangan.

K ozdravění jaterních funkcí používáme nejčastěji čerstvou pampeliškovou šťávu z listů nebo květů, čaj z čerstvých mladých lístků, nebo tinkturu z listů i kořene.

 

2. Zažívací trakt:

Tady se doplňují účinky s výše uvedenou detoxikací jater. Výtažky z kořene zvyšují tvorbu žaludečních šťáv, čímž povzbuzují trávení a následně i chuť k jídlu. Proto se dobře hodí pro léčbu pálení žáhy. Také při zácpě pomáhá zvýšit peristaltiku střev.

Nejúčinnější je čerstvý kořen, může se použít i s čerstvými lístky. Obě části nakrájíme na drobné kousky, kořen lze i nastrouhat. Do ¼ litru vody dáme 2 čajové lžičky a necháme přejít varem a poté čtvrt hodiny necháme odstát. Popíjíme 2 šálky za den. Lze užívat i tinkturu z kořene a lístků.

 

 

3. Diuretický účinek:

Pokud nás trápí zadržování tekutin v těle, můžeme si také pomoci čerstvými pampeliškovými lístky, uvaříme-li z nich čaj a popíjíme 2-3x denně. Oproti konvenčním diuretikům má tu výhodu, že neodvádí z těla cenný draslík. Díky těmto účinkům pampelišky a jejím působením na urychlení metabolismu, je možné dosáhnout i nižší hmotnosti, potřebujeme-li zhubnout.

 

4. Cukrovka

Pampeliškové stvoly obsahují velké množství inulinu. Doporučuje se jíst po celou dobu květu deset stvolů denně. Potom můžete svoji nemoc dostat mezi únosné hranice, máte-li mírnou formu, pak ji dokonce i vyléčit. Tuto radu dávala svým pacientům už proslulá bylinářka Maria Treben.

 

5. Potíže při menstruaci:

Pampeliška dokáže odplavovat nadbytečné hormony při menstruaci. Uleví vám tímto při nepříjemných bolestech v podbřišku a tlumí i napětí a bolesti v prsou. Je vhodným doplňkem při nepravidelné menstruaci, premenstruačním syndromu, i v klimakteriu, kdy působí i jako prevence osteoporózy. Pomáhá snižovat převahu estrogenů při endometrióze.

 

6. Vliv na rakovinu:

Vědci pampelišku stále zkoumají. Prý potlačuje růst a invazivní chování několika typů rakoviny. Čaj z čerstvých čajových lístků působí příznivě při rakovině prsu, vaječníků a prostaty. . Čaj z kořene pro změnu zabíjí leukemické buňky, i buňky melanomu.

 

Buďte opatrní! Ve chvíli, kdy utrhnete list nebo květ pampelišky, je nutné okamžitě jej zpracovat či sníst. Po utrhnutí totiž životadárná energie z rostliny rychle odchází. Můžete ji pochopitelně upravit i tepelně, ale počítejte s tím, že účinnost již nebude stoprocentní, teplem se ztrácí i velké množství vitamínu C.

 

Tipy na recepty- vlastní tvořivosti se meze nekladou:

 

Pampeliškový sirup:

200 květů pampelišky zalijeme 1,5 litrem vody a necháme louhovat do druhého dne. Poté

přecedíme přes plátýnko, vymačkáme a přidáme na kolečka 2 citrony a 1,5 kg cukru. Vaříme

do zhoustnutí a za tepla plníme do skleniček.

(Dáme-li menší množství cukru ,je lépe uchovávat sirup v chladničce)

 

Pampeliškový med:

400 květů pampelišek zalijeme 2 litry vody, přidáme na kolečka 2 citrony a dáme vařit.

Vaříme 15 minut a pak necháme do druhého dne louhovat. Pak přecedíme přes plátno a

vymačkáme. Přidáme 2 kg krystalového cukru. Vaříme až hodinu a půl ,až se med začne

táhnout. Horké nalijeme do sklenic.

 

Pampelišková tinktura:

Nasbíráme pampeliškové listy, omyjeme a jemně nakrájíme. Napěchujeme do zavařovací

sklenice. Vezmeme čistý alkohol( asi 80%) a sklenici zalijeme po okraj. Dáme na parapet na

8-12 týdnů. Každý den sklenici řádně protřepeme. Hotovou tinkturu přefiltrujeme a uložíme

v chladu a temnu.

Stejně lze připravit tinkturu z kořene nakrájeného nebo nastrouhaného a také z celé rostlinky..

 

Likér z pampelišek:

Do hrnce dáme asi 1,5 litru květů bez stopek. Přidáme na tenká kolečka a bez kůry nakrájené

2 citrony a 2 pomeranče bez jader. Vše spaříme 4 litry horké vody a přikryjeme poklicí.

Necháme 24 hodin louhovat. Do 5 litrové lahve nasypeme 1,25 kg krystalového cukru a

přelijeme přeceděným nálevem z pampelišek. Zamícháme a nahoru nadrobíme 15g droždí.

nádobu uzavřeme kvasnou zátkou nebo jen plátýnkem a necháme kvasit 3 měsíce. Poté likér

stočíme do lahví.

 

Pampeliškový ocet:

Do 1 litru vinného octa dáme 10 listů pampelišky a 10 květů pampelišky. Uzavřeme a

necháme stát 12 dnů na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 12 dnech ocet

scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet

přefiltrujeme, slijeme do čisté láhve.

 

Pampelišková šťáva.:

Nasbíráme si květy pampelišek, opereme ve vodě a vložíme do zavařovací sklenice (asi do ½

ji zaplníme). Zalijeme do 2/3 vodou a rozmixujeme ponorným mixérem. Pak ponecháme

odstát 2 hodiny. Poté přefiltrujeme přes plátno a získáme tak chutný zelený nápoj z květů

pampelišek. Ochutnejte! Je velmi lahodný. Pro snazší konzumaci můžeme např. dětem

přisladit medem nebo sirupem.

 

Pampeliškový špenát:

Použijeme čerstvé lístky, obdobně jako kopřivu či mangold. Vhodné je s nimi kombinovat.

Podusí se společně s česnekem a zahustí jako klasický špenát.

 

Pampelišková polévka:

Očištěné asi 4 kořeny pampelišky nakrájíme na kolečka a osmahneme do růžova na oleji.

Zaprášíme moukou a po chvíli zalijeme litrem vody. Vaříme mírně10 minut. Pak přidáme

jemně usekané mladé lístky pampelišky a povařme ještě 5 minut. Mírně osolíme.

Rozmixujeme. Můžeme na talíři doplnit kostičkami osmažené housky.

 

Pampeliškový salát se sýrem:

Omyjeme asi 400g pampeliškových lístků a nakrájíme na nudličky. Také z menšího pórku

připravíme nudličky. Nakrájíme 2 uvařená vejce uvařená na tvrdo a několik oliv. Vytvoříme

zálivku smícháním lisovaného stroučku česneku se 4 lžícemi bylinkového octa s 4 lžícemi

olivového oleje a jednou lžící kremžské hořčice. Promícháme. Porce můžeme ozdobit

nastrouhaným sýrem.

 

Pampeliškový salát s mungem:

Asi 400g pampeliškových lístků nakrájíme najemno. Smícháme s naklíčeným mungem asi

200g. Zálivka: 3 stroučky lisovaného česneku smícháme s 4 lžícemi olivového oleje, šťávou

z ½ citronu, tymiánem a trochou smetany. Salát promícháme a zdobíme opraženými semínky.

 

Nádivka do plátků krůtích prs:

2 housky nakrájíme na kostičky a namočíme v ½ dcl mléka. Přidáme nasekané zelené

pampeliškové lístky s trochou rozpuštěného másla. Nádivku klademe na vyklepané krůtí řízky

s plátkem šunky. Zabalíme a pečeme s troubě. Můžeme po 20 minutách podlít šlehačkou.

 

Tak dobrou chuť a pevné zdraví!

 

 I.K.

 

 

Ze zdroje: Bylinkové revue-speciál Pampeliška,

M. Hrabica: Prvky, byliny, vitaminy trochu jinak