Divoká zelenina

08.06.2012 16:20

 

Je volně rostoucí,  která roste na polích, loukách a na březích potoka bez přičinění lidské ruky. Naše prababičky běžně používaly kopřivy, pampelišky, sedmikrásku, pažitku, česnek medvědí, petrželku, vršky mladých kopřiv, potočnici, jetel, vojtěšku, kozlíček, šťovík, kerblík, řeřichu, bršlici kozí nohu, popenec břečťanovitý, kontryhel, jitrocel atd. pro přípravu polévek, pomazánek, na chléb s máslem, salátů a omáček.

Z běžně dostupných  divokých rostlin je to především kopřiva, z níž je výborný „špenát“, když k ní přidáme bršlici kozí nohu, získáme jídlo, které je zdravé, vyvážené chutné a doplňuje naší krev. Do salátů jsou vhodné běžné rostliny jako listy pampelišky, polníček, jitrocel, popenec, pažitka, sedmikrásky.

Do polévek a omáček je výborný kořen lopuchu. Kořen pýru i pampelišky můžeme použít do základu polévky - vývaru.

Brzy na jaře můžeme natrhat mladé kopřivy, které po nasekání můžeme přidat do polévky místo petrželky.

Divoce rostoucí zelenina nám přináší mnoho minerálů, vitamínů i stopových prvků ve vazbě, která je pro naše tělo příznivá. Zároveň nám přináší velkou vitální energii. To je důležité zvlášť na jaře.

Vydejme se proto na procházku do přírody v okolí našeho domova, do polí a luk a nasbírejme si rostlinky do polévky nebo na salát.

Když do sběru zapojíme i děti, můžeme prožít krásný a zajímavý den.

Sama mám krásnou zkušenost,  že tato práce děti velmi baví a zábavnou formou se radostně učí rostliny v přírodě poznávat. Hra na  to, kdo první objeví léčivou rostlinu, strom či keř, byla u nás velmi oblíbená. 

 

 

M.V.