Dobré rady pro každý den část 2.

15.03.2012 14:35

Rebarbora na vosy, vratič na mušky 
Bodavý hmyz nemá rád rebarboru, vadí mu i její vůně. Používejte proto listy k jejich odpuzení. Dvanáct větších listů (nejlépe roztrhejte) a nechte louhovat ve dvou litrech vody. Potom dejte do rozprašovače a používejte jako odpuzovač. Pamatujte, že stonky rebarbory lze použít k jídlu jen do konce června. Pak už obsahují mnoho látek škodících kloubním chrupavkám.

Na obtížné mouchy, masařky, mušky je výborný vratič, stačí na průměrnou místnost 2 kytičky této žluté bylinky a mouchy zmizí. Působí i sušená!
Určitě ji znáte, roste běžně v příkopech jako plevel.

 

Samolepka na skle.
Pokud chcete nalepit samolepku na sklo tak, aby šla později snadno odlepit, nejprve ji několikrát nalepte a sundejte na oblečení, které máte právě na sobě. Nachytá malé částečky látky, které zabezpečí, že jí potom ze skla sundáte bez poškození. Drobné chloupky nijak neovlivní to, jak bude držet. (Doporučuje se to u nalepování dálniční známky, nikdy nevíte, zda nebudete muset měnit přední sklo nebo auto).

 

Špinavé tapety.
Tapety vyčistíte tak, že smícháte trošku vody se škrobem. Do škrobu dejte ale jen pár kapek vody, aby zůstal hustý, ale přitom se dal na tapetu natřít. Nesmí stékat dolů. Pak potřete skvrnu a nechte zaschnout. Jakmile nános škrobu zaschne, vezměte kartáček, nejlépe starý zubní a opatrně škrob vykartáčujte. Spolu s ním zmizí i špína.

 

Rybí zápach.
Když pečete rybu, zabránit nepříjemnému zápachu můžete tím, že do pekáče přidáte rozkrojené jablko. To při pečení zápach pohltí. Kromě toho, že ryba nebude cítit, bude její maso jemnější a bude skvěle chutnat.

 

Sůl pročistí olej.
Jestliže se vám zakalil olej a vy ho právě potřebujete postavit na stůl a nevíte, jak se kalu zbavit, použijte sůl. Špetku nasypte do lahve a za malou chvíli bude olej krásně čirý.

 

Struhadlo jako nové.
Pokud máte struhadlo tupé, není problém ho nabrousit. Stačí k tomu jen kladívko a hřebík. Velikost hřebíku vyberete podle velikosti dírek na struhadle. Postup je jednoduchý. Do každého otvoru postupně vložte špičku hřebíku a trochu na ni klepněte kladívkem. Až je proklepnete všechny, struhadlo bude zase ostré. Budete se divit, jak dobře zase funguje.

 

Chlebem na střepy.
V kuchyni se občas něco skleněného rozbije a zamést střepy většinou nestačí. Abyste se nevystavovali nebezpečí, že se o nějaký zatoulaný střípek zraníte, použijte chlebovou střídku. Vyrobte z ní kouli a tu pak válejte po podlaze. Veškeré střepy i ty mikroskopické se na ni přichytí.

 

Popáleniny od kopřiv.
Aby byl co nejrychleji pryč nepříjemný palčivý pocit na kůži, rozhlédněte se kolem sebe a utrhněte list jitrocele nebo šťovíku. Stačí, když některým z nich neprodleně postižené místo potřete a bolest okamžitě zmizí.

Přelité rostliny.
Když svou péči o pokojové rostliny přeženete a zjistíte, že vám vadnou v důsledku přemokření, zachráníte je usušením kořenů. U přemokření postupujte tak, že rostlinu vyjmete i s hlínou z květináče. Kořeny zabalte do několika vrstev dobře savého papíru. Odneste jí na teplé místo, kam ale nesvítí slunce. Papír, ve kterém je květina zabalena kontrolujte a měňte vždy, když je vlhký. Jakmile papír vlhnout přestane, rostlinu přesaďte do umytého a vysušeného květináče. Zalévejte dále jen velice opatrně.

 

Ocet na sporák.
Pokud máte na sporáku skvrny, které už nejdou vydrhnout ani tekutým pískem, zkuste na ně nalít ocet. Ten nechte působit několik hodin. Kyselina octová změkčí zuhelnatělé části a ty pak už setřete pouhou houbičkou.

 

Aby olej nezhnědl.
Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot potravin. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.

 

Boty nebudou barvit.
Nové boty někdy pouští barvu. Zabraňte tomu tak, že je zevnitř před nošením vystříkáte nelepivým lakem na vlasy. Je potřeba ale vyzkoušet, který lak opravdu nelepí. Stejný systém můžete použít i tehdy, když vám třeba nové džíny zabarví nohy. Zrubu je nalakujte, nechte zaschnout a můžete se bez obav obléct.

 

Na připálenou rýži platí chléb.
Pokud se vám stalo, že jste připálili rýži, zkuste to napravit. To, co je spálené vyhoďte, to dobré přesypte do čistého hrnce a celý povrch pokryjte krajíci chleba. Nepříjemná chuť i vůně spáleného po chvíli zmizí. Chleba pak musíte vyhodit.

Na trochu připálenou rýži též jedna finta : ihned odebrat rýži z připáleného hrnce, v novém hrnci opražit na tuku cibuli, přidat rýži a krátce opražit. Pachuť zmizí.