Recept na jednoduché domácí tortilly, bez droždí a vajíček
Mexické placky neboli tortilly jsou velice oblíbenou pochoutkou, kterou navíc můžete upravovat podle libosti.
Tortily můžete plnit vším, co vás napadne. Fazolemi, rajčaty, avokádem, sýrem, grilovaným masem, zeleninovým salátem...
Ingredience
350 g hladké mouky, dá se použít i celozrnná mouka špaldova (jemně mletá) nebo
můžeme použít kukuřičnou mouku, je nutričně hodnotnější
150 ml vody
30 ml slunečnicového oleje
5-7 g soli
Příprava
Do mouky se solí zapracujeme tuk a pomalu, dokud se nevytvoří těsto, přiléváme teplou vodu.
Těsto nechte odpočinout pod potravinářskou fólií alespoň 30 minut.
Těsto rozdělte na 10 dílů. Každý ještě jednou propracujte a pomoučněte. Vyválejte placky cca 2 mm silné.
Nepřilnavou pánev si rozpalte, potom stáhněte na střední oheň, každou placku pečte na sucho asi 20 sekund. Hotové placky dávejte do navlhčené utěrky, aby vám neztvrdly.
Placky jsou vhodné také na zapékání. Naplňte je směsí oblíbené zeleniny, např. cukety a lilek, které se orestují na olivovém oleji, můžete přidat i uvařenou cizrnu posypat oblíbeným sýrem a zapéci v troubě.
Pokud tortily všechny nesníte, můžete je zmrazit, proložte každou pečícím papírem, abychom mohli postupně odebírat potřebné množství.
Dobrou chuť.