Dýně Hokaido - klenot mezi dýněmi

03.09.2014 13:21

 

 

Dýně Hokaido jsou v poslední době vyhledávaná pochoutka. Jsou zcela odlišné než dýně všeobecně známé, z nichž se připravují např. kompoty. Zemí jejich původu je Japonsko. Dýně Hokaido jsou vhodné na přípravu jídel, jsou totiž syté a mají plnou a výtečnou chuť.

Dýně Hokaido je velmi chutným a zdravým zpestřením našeho jídelníčku. Na rozdíl od klasické dýně nenarůstá do obrovských rozměrů, měří v průměru 10-30 centimetrů, a tak je její zpracování mnohem příjemnější.

Má oranžovou, někdy zelenou nebo žíhanou barvu, příjemně aromatickou dužninu. Plody se dají dlouhodobě skladovat na chladnějším místě (lednice, sklep) nebo je můžeme pokrájet a uchovat v mrazícím boxu, ale to pak již mění svou výtečnou chuť. Dýně Hokaido se při zpracování neloupe, slupka je tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne. slupka se prostě jen rozvaří spolu s dužinou a je měkká. Chutí a svou moučností po uvaření trochu připomíná uvařené brambory.

Dýně se pouze umyje, rozkrojí se a pak se odstraní semínka. Krájíme obvyklým způsobem na pro různé úpravy..

 

Účinky na naše zdraví

Podle orientální medicíny je léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Obsahuje provitamin A, vitamin C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo. V semínkách nalezneme velmi prospěšný zinek – nezbytný minerál pro naše tělo – a také velmi kvalitní, dobře stravitelný polysacharid, který blahodárně působí právě na slezinu a slinivku břišní, a je tedy vhodný i pro diabetiky.

 

OBLÍBENÉ RECEPTY :

 

Dýňová pomazánka :

Suroviny: dýně Hokaido, cibule, česnek, olej za studena lisovaný, kečup, sůl

Postup : dužinu nakrájíme na kostky, podlijeme vodou a dusíme do měkka, vodu slijeme,

dáme vychladnout, pak dýni pomačkáme, jako když děláme bramborovou kaši  a přidáme

na kostičky pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, olej za studena lisovaný např.olivový,

sezamový, apod. a kečup. Také je možné přidat syrový čerstvý žloutek.

Mažeme nejlépe na topinky a podáváme k večeři. Pomazánka je hustá a sytě oranžová.

Můžeme ozdobit  čerstvou červenou paprikou a zelenou petrželkou.

 

Dýňová polévka

Do vroucí vody dáme pokrájenou dužinu dýně až je skoro plný a vaříme do měkka.

Pak rozmixujeme nejlépe ponorným  tyčovým mixerem. Přidáme  ovesnou nebo rýžovou

mouku a zeleninový vývar. Osolíme a do hotové polévky přidáme sladkou smetanu na šlehání. Okořeníme mletou bazalkou. Zdobíme nasekanou petrželkou  nebo pažitkou.

Polévka je jemná krémová, lahodné chuti.

 

Drožďová pomazánka :

Na oleji rozpustíme droždí a pomalu ho za stálého míchání opražíme do zlatova a pěkně  voní.

Opražené droždí smícháme s lehce osmaženou cibulku, solí, olejem za studena lisovaným, a

dušenou, pomačkanou dýni, nakonec okořeníme mletým kmínem a dáme vychladit.

 

Pečené dýňové kostky:

Dýni pokrájíme na úhledné kostky, pokapeme olejem, osolíme, potřeme česnekem,

možné přidat i jiné oblíbené koření a dáme do trouby péci. Měkké podáváme k večeři,

nebo jako pohoštění k vínu apod.

 

Dýňová příloha

Jako zeleninová příloha k masu, rýži, bramborům, těstovinám apod.

Postup : na kostky pokrájenou dýni podlijeme trochou vody a pomalu dusíme v hrnci s pokličkou do měkka. Přebytečnou vodu slijeme a osolíme. Dochutíme nejlépe přípravkem Tahini /mletá sezamová semínka s olejem/, je k dostání v obchodu se zdravou výživou, nebo sezamovým olejem .

Z dýně můžeme udělat také dýňovo -bramborovou kaši. Od každého polovinu na kostky pokrájené ve vodě uvaříme, osolíme. Po změknutí vodu slijeme a použijeme dále jako základ polévky. Pomačkáme a vyšleháme jemnou a výtečnou kaši.

 

Pečená dýně Hokaido

Postup :

Umytou dýni rozpůlíme, vyjmeme semínka, pokrájíme na podkovy asi 1 centimetr široké, oškrabané brambory na plátky, mrkev podélně a pak pokrájíme na kousky, maso na kostičky. Vše dáme do mísy, pokapeme olejem a posypeme kořením, promícháme, aby se vše dobře obalilo. Rozložíme na pečící papír a hned do vyhřáté trouby, pečeme na 150-170 stupňů cca 15 minut. Zkoušíme vidličkou, až je vše měkké.

Mezitím si zamícháme do kysané smetany sůl a posekané čerstvé bylinky. Po upečení dáme vše na talíř a polijeme zakysanou smetanou nebo si jednotlivé kousky namáčíme.

Dýni Hokaido nemusíme loupat, pečením nám povrch změkne. Zeleninu nemusíme solit, protože ji namáčíme do osolené zakysané smetany, ale kdo chce, může před pečením osolit. Někdy stačí před pečením osolit pouze maso. Použít můžeme drůbeží, rybí a jiné maso.

Množství zeleniny, dýně i masa si upravíme dle toho, kolik sníme a můžete vyzkoušet i jinou zeleninu.

Pro vegetariánskou verzi můžeme maso vynechat.

 

M.V.