Domácí jablečný ocet

30.10.2013 19:52

 

 

Doba sklizně jablek na zahradě nás přímo vybízí, abychom se zamyslely, jak si uchovat tyto přírodní poklady po celý rok.

Jedním zajímavým způsobem uchování cenných minerálů a vitamínů z jablek je jablečný ocet.

Že je jablečný ocet zdravý, to už mnohé ženy ví..., ale zopakujme si jeho léčivé účinky. Také proč ho kupovat v obchodě, když je jeho příprava tak snadná?  Často je v koupeném jablečném octu přítomno několik chemických konzervantů, které ocet při jeho správné výrobě nepotřebuje a nám při jeho konzumaci škodí. Svým složením se konzervuje přírodní cestou sám.

Jablečný ocet

 

Léčivé účinky jablečného octa

Léčivé účinky jablečného octa objevil americký domácí lékař D.C.Jarvis, který zjistil, že u domácích zvířat jablečný ocet podporuje růst a pomáhá předcházet nemocím. Své poznatky pak využil pro léčení lidí a předepisoval směs medu a jablečného octa jako prostředek na dlouhověkost.

Jablečný ocet obsahuje minerální látky a stopové prvky, zejména draslík, který je důležitý pro činnost svaloviny srdce a hospodaření s vodou, příznivě ovlivňuje pokožku a cévy, vápník, pro tvorbu kostí a zubů, beta karoten pro boj s volnými radikály a hořčík podporující látkovou výměnu. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, dále kyselinu octovou a další ovocné kyseliny, aminokyseliny a enzymy.

Balastní látka pektin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Kyselina octová dodává tomuto prostředku protibakteriální účinek. Škodlivé bakterie tento ocet potlačuje a naopak má příznivý vliv na přirozenou mikroflóru zažívacího traktu. Ačkoliv má jablečný ocet kyselou chuť, tak stejně jako citróny působí na organismus zásaditě a je účinným prostředkem proti nebezpečnému překyselení organismu.

Tento ocet působí příznivě i na zažívání.

Zvyšuje obranyschopnost organismu.

 

 

Jablečný ocet nalézá své využití jako léčebný prostředek při těchto zdravotních problémech:

 

  • Narušená střevní mikroflóra
  • Trávicí potíže
  • Pálení žáhy, nadměrná produkce žaludečních kyselin
  • Proti horečce, zvláště vhodné u dětí – obklady nohou
  • Chronická únava
  • Ztráta vitality
  • Při kašli
  • Poruchy prokrvení a oběhové potíže
  • Chronické bolesti hlavy
  • Infekce močových cest
  • Záněty dýchacích cest
  • Bolesti v krku
  • Bolesti kloubů, revma, otoky - obklady
  • Menstruační potíže
  • Ranní nevolnost v těhotenství
  • Gynekologické výtoky, mykózy
  • Křečové žíly - obklady
  • Kožní problémy, svědění kůže – koupele, obklady
  • Nadváha
  • Proti mozolům a kuřím okům - obklady
  • Při bodnutí hmyzem
  • Při úpalu a lehkých spáleninách - obklady
  • K pročištění organizmu – opakovaná octová lázeň

 

Jablečný ocet můžeme využít pro vnitřní i pro vnější péči o tělo:

  • Pomáhá při hubnutí, protože tělo zásobí nezbytnými minerály. Ráno nalačno vypijte sklenici vody s 2 lžícemi jablečného octa a 2 lžičkami medu. Tento nápoj slouží k posílení organismu,
  • Po celodenní práci máte unavené nohy? Připravte si koupel s jablečným octem a odstraníte únavu nohou.
  • Máte roztřepené a slabé vlasy bez lesku? Po umytí si je opláchněte vodou s jablečným octem.
  • Jablečný ocet je zdravý a dobrý k dochucování pokrmů, místo spotřebního lihového octa, který naše babičky používaly často spíše k čištění domácnosti a dezinfekci. Jablečný ocet má pročišťující účinky při vnitřním užití.
  • Jablečný ocet je nejlepší co do léčivých účinků, ze všech známých octů.

Navíc u lihového octa je prokázáno, že překyseluje organizmus a škodí červeným krvinkám. Mnohým lidem způsobuje jeho agresivní, kyselá chuť i účinek různé zdravotní potíže, nedostatečné trávení potravy, často nepříjemné kožní vyrážky. Demineralizuje organismus.

 

Jablečný ocet se užívá s vodou ve formě nápoje, k inhalacím, ke kloktání, k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.

 

Jak vyrobit domácí jablečný ocet?

 

Jablečný ocet - 1. varianta:

1kg jablek umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém nebo nerezovém struhadle), vložíme do skleněné nebo kameninové nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budeme potřebovat přibližně 3 litry vody na 1kg jablek). Pak převážeme plátýnkem, aby do sklenice proudil vzduch a odcházel kysličník uhličitý, také jako ochranu před nemilými muškami  octomilkami.  Necháme asi 2 týdny na teplém místě.

Dvakrát za den promícháme ocet dřevěnou vařečkou. Po dvou týdnech scedíme, opět uzavřeme nádobu a dalších 21 dní necháme na temném místě, například ve spíži. Potom přecedíme přes plátýnko, nalijeme do lahví, uzavřeme a uchováváme na chladném a temném místě.

 

Jablečný ocet - 2. varianta

Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 3 litrové sklenice nebo kameninové nádoby a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici pak převážeme plátýnkem, dáme ji na teplé místo a necháme kvasit.

Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát.

 Až se přestanou tvořit bublinky, kal klesne ke dnu, slijeme ocet do čisté sklenice, kterou opět zavážeme plátýnkem a ocet necháme zesklovatět.

Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme - kvašení je ukončeno, až se na povrchu octu netvoří želé-blána, zátka, kterou vytáhneme.

 

Ocet může zrát i několik měsíců, říká se, že čím déle zraje tím je lepší.

 

Jablečný ocet - 3. varianta

Jablečný ocet nejsnadněji připravíme z vlastních nasbíraných jablek z naší zahrady, které vylisujeme na mošt a necháme v demižonu zkvasit na jablečné víno. Víno pak necháme zoctovatět.

 

M.V.

Použitá literatura:

Milada Jančová-Léčivé účinky jablečného octa

Zdraví z přírody od A do Z : kolektiv autorů