Jáhly

14.03.2012 00:17

 

Milé čtenářky, rády bychom Vás obohatily osvědčeným receptem  zdravého jídelníčku, který velmi chutná všem, kteří  se s tímto jednoduchým a lahodným  jídlem setkaly.

Jáhly jsou velmi cenná obilovina, byla jednou z hlavích obilnin Slovanů. Neobsahují lepek a proto se používají při bezlepkových dietách a také při bezlepkovém půstu, který by si měl jednou za rok dopřát každý člověk, aby si tak vyčistil svůj zažívací  trakt od nežádoucích toxinů, které vytváří lepek ve spojení s různými potravinami.

Bezlepkový  a  bezmasý půst by měl trvat asi 6 týdnů. Nejlépe se k tomu hodí  předjarní období trvající až do Velikonoc. Tak, jak ho dodržovali  tradičně v tomto období i naši předkové.

Jáhly jsou cennou obilovinou, vznikající odstraněním slupek z prosa.  Proso je hodnotné svým vysokým obsahem železa, ale i fosforu, vápníku, hořčíku, obsahují též vitamíny B1 a B2.

Podle staré východní medicíny jáhly prospívají slinivce a slezině, doporučují se také při oslabeném žaludku,  ale i při chudokrevnosti a cukrovce.

 

 

JÁHELNÍK   SLADKÝ

1l vody,  0,5l mléka, 250g jáhel, 60g másla, 3 vejce, 4 lžíce cukru, citron, ovoce, rozinky (ořechy)

Do vroucí vody nasypeme jáhly, přidáme špetku soli, když jáhly nabobtnají a vytvoří  hustější kaši přilijeme mléko. Kaši mícháme do zahuštění a pak odstavíme a necháme vychladnout.

Do vychladlé kaše zamícháme cukr, 3 žloutky, šťávu a kůru z půlky citronu, (citron omyjeme předem octovou vodou). Ušleháme tuhý sníh z bílků a jemně vmícháme do kaše, můžeme přidat i rozinky, ořechy.

Připravíme si pekáč, který vymastíme a vysypeme strouhankou. Na dno poklademe na tenké plátky nakrájená jablka, půlené švestky, nebo jiné ovoce. Pak nalijeme připravenou kaši, poklademe plátky másla a navrch opět poklademe plátky ovoce. Dáme zapéci do trouby asi na půl hodiny při  trošku vyšší  teplotě.

 

Dobrou chuť.