Javorový sirup

19.07.2018 18:56

 

Javorový sirup – zdravé sladidlo

 

Kaše, lívance, vafle či zmrzlinové poháry s javorovým sirupem jsou známy všem milovníkům dobrého jídla. Nejedná se přitom o žádnou náhodu, neboť tato přísada pochází z listnatého stromu s názvem Javor cukrový (Acer saccharum ), jehož domovina je v severovýchodní Americe. Dokonce se jedná o národní strom Kanady.

 

Javor cukrový roste  i v České republice, nicméně nemá žádné výraznější hospodářské využití. Na severoamerickém kontinentu se naopak již dlouhá léta jeho sladká míza užívá na výrobu javorového sirupu. Musíme však doplnit, že ten se někdy získává i z jiných druhů javorů. V každém případě se společně s medem a cukrem jedná o nejpoužívanější sladidlo dneška. A pokud máte rádi sladké, můžete jím nahradit cukr, neboť se jedná o jeho zdravější alternativu.

 

 

Jaké látky javorový sirup obsahuje?

Javorový sirup patří mezi tzv. super-potraviny, což znamená, že obsahuje mnoho složek, které působí velmi pozitivně na lidské zdraví. U tohoto sladidla jde konkrétně o minerální látky (např. zinek, železo, draslík, mangan, vápník či fosfor), vitamín B, B2 (riboflavin) či D a velkou spoustu aminokyselin. Javorový sirup sice obsahuje méně kalorií než med, zato více než cukr. Obě tato „konkurenční“ sladidla ovšem převyšuje svou nutriční hodnotou.

 

Účinky javorového sirupu

Kromě toho, že je zdravějším sladidlem než cukr, mají látky přítomné v javorovém sirupu řadu dalších pozitivních účinků na zdraví. Působí kladně na imunitu, produkci hormonů nebo kardiovaskulární systém a navíc chrání cévy před „zlým“ LDL cholesterolem. Má výrazné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Proto je doporučován při onemocnění cukrovkou, rakovinou apod.

Doporučujeme: mají vaše děti rádi sladké? V tom případě by vám doma neměl chybět právě javorový sirup. Ten se totiž mj. podílí na správném vývoj kostí a chrupavek, což je v období růstu podstatné.  Ovšem i v tomto případě platí, že všeho s mírou.

 

Javorový sirup v kuchyni

V úvodu jsme zmínili lívance a další pochutiny s javorovým sirupem. V kuchyni je jím samozřejmě nahrazován rafinovaný cukr, který není právě nejzdravější. Můžete ho kupříkladu použít do sladkých těst a pochutnáte si úplně stejně, možná lépe, rozhodně se ale budete stravovat zdravěji. Leckoho by sice mohla odradit vyšší pořizovací cena tohoto přírodního sladidla, nicméně na zdraví se v žádném případě nevyplácí šetřit. Používejte ho tedy alespoň jednou za čas.

  

Použitá  literatura

www.bylinkovo.cz