Jedlé rostliny v přírodě i na talíři

22.04.2015 12:52

 

Příroda je pro nás nekonečný zdroj inspirace. Můžeme v ní najít přírodní zákony, které ji řídí a od kterých je vše na Zemi odvislé. Všechny vynálezy jsou pouhým napodobením zákonitostí v přírodě již dávno vytvořených. Používání zákonů přírody se vyskytuje ve všech odvětvích lidské činnosti. Také umění, činnost, která povznáší  duši i ducha, se inspiruje právě zde. V neposlední řadě zde hledáme zdroj odpočinku, posílení, radost, rozptýlení, ale i léčení.

Příroda je také zdrojem naší obživy. Pojďme se spolu podívat do volné přírody na známé i neznámé plané rostliny a jejich použití v kuchyni.

Dnes Vám přinášíme odkaz na Divokou kuchařku, stránky, které Vás mohou inspirovat při výběru a zpracování planých rostlin rostoucích blízko vašeho domova a které obohatí váš rodinný jídelníček o zdravé a posilující látky.

https://divokakucharka.rodovaosada.cz/

 

Kuchařka obsahuje celkem 60 rostlinných druhů a podává informace o zásadách sběru, obsahových látkách a historickém využívání jedlých planých rostlin.

 

***

Hluchavková omáčka:

2 šálky najemno nasekaných listů a vrcholků (můžeme kombinovat také se smetankou, šťovíkem, lebedou), 2 lžíce mouky, 2 lžíce oleje, 1 cibule, sůl, dobromysl, 2 stroužky česneku, nebo 2 lžíce česneku medvědího a cca 100 ml vody nebo mléka. Listy osmažíme na cibuli a dusíme asi 20 min, dochutíme solí, dobromyslí, podlijeme vodou a zahustíme moukou. Přidáme česnek. Podáváme k rýži nebo bramborám.