Jmelí bílé

15.10.2014 11:46

 

Jmelí bílé - Viscum album

 

Keltští druidové považovali jmelí za posvátné. Při zimním slunovratu se vydávali do lesa a zlatými srpy odsekávali jmelí z korun stromů. Větvičky pak rozdávali lidem. Keltové věřili, že jim jmelí dopomůže k síle a neporanitelnosti v bojích. Jeho účinky využívali i ke snížení horečky. V dřívějších dobách lovci pomazávali větve při chytání ptáků lepivým obsahem plodů jmelí.

Jmelí je cizopasnou rostlinou. Živiny a vodu získává z hostitelské rostliny, kterou bývá nejčastěji listnatý nebo jehličnatý strom. Ve střední Evropě se vyskytuje jmelí cizopasnící na dřevu listnatých stromů, na jabloni, topolu, bříze a ořechu. Druhý druh jmelí cizopasí na jedlích, borovicích a smrcích.

 

 

Popis  a výskyt

Jmelí je stálezelený cizopasný keřík  až 80 cm vysoký, jehož samčí a samičí květy jsou na různých jedincích. V korunách stromů tvoří kulovité trsy, které jsou zakotvené v kůře větví, ale z části se vyživují pomocí vlastních zelených listů. Drobounké zelené květy vyrůstají v úžlabí větviček, plodem je bobule velikosti hrachu, které jsou v době zralosti špinavě bílé. Jmelí roste na kmenech v korunách stromů, nejčastěji na borovicích, jedlích, smrcích a akátech, ale i na stromech listnatých.

 

Užívaná část- větévky s listem

Pozor!  Při vnitřním užití jsou bobule jmelí jedovaté!

Větve jmelí na ozdobu sklízíme v prosinci. Olistěné větévky pro léčebné využití sklízíme na jaře v březnu a v dubnu. Mladé výhonky ulamujeme či odřezáváme, či strhujeme hákem umístěným na dlouhé tyči. Listy a stonky můžeme usušit. Mají i dekorativní účel, jsou velmi krásné v aranžovaných květinách.

Jmelí sušíme ve svazečcích na vzdušných místech přirozeným teplem nebo rozprostřené na sítech teplem umělým, nepřevyšujícím 40 °C. Po úplném usušení se nať přebere a odstraní případné příměsi kůry nebo silnější zdřevnatělé větvičky. Jmelí není náchylné k zapaření. Pokud obsahuje plody, ještě před usušením je odstraníme (nepatří do sběru).

Jmelí chutná zpočátku nasládle slizovitě, později má charakteristickou hořkou chuť. V čerstvém stavu má jmelí žluklý zápach, který sušením téměř mizí.

Léčivé účinky

Jmelí bílé se používá jako prostředek močopudný, protikřečový a jako osvědčený lék ke snížení krevního tlaku. Zabraňuje krvácení z nosu, při krvácení z dělohy např. po porodu,  při dlouhotrvající menstruaci a při krvácejících hemoroidech. Jmelí je výrazným pomocníkem pro srdce a krevní oběh.  Uplatňuje se i jako protikřečový prostředek při epilepsii, pomáhá při chorobách nervového systému (bolest hlavy, neuralgie), arterioskleróze, artróze a chronických onemocnění  kloubů.

Tato bylina se využívá proti zánětům sliznice a při poruchách menstruace. Dlouhodobé pití čaje ze jmelí  pomáhá při těžkostech v době klimakteria, jako jsou bušení srdce, návaly, pocity strachu či poruchy dýchání.  Jmelí velmi dobře ovlivňuje funkci všech žláz, proto je výborným prostředkem na povzbuzení látkové výměny. Maria Treben uvádí, že jeho vliv na slinivku břišní je tak dobrý, že po dlouhodobé čajové kůře ztrácí cukrovka příčinu svého vzniku. Jmelí se preventivně používá za účelem předcházení rakovině.

Jmelí podávané v prášku (1 - 2 g 3 - 4 krát denně, maximální denní dávka činí 5g) se užívá při příznacích stáří a arterioskleróze, nervových poruchách srdce i jako prostředek ovlivňující srdeční činnost. V těchto případech se doporučuje souhlas lékaře.

 

 

Plody jmelí mohou vyvolat zažívací obtíže a omezit funkci srdce.

Zevně však mohou být prospěšné. Vazelína vyrobená z bobulí pomáhá při omrzlinách. Při křečových žilách a bércových vředech se doporučuje omývání či koupele nohou.

I v homeopatii se jmelí bílé hojně využívá.

 

Způsob použití

Čaj

Čaj ze jmelí se připravuje pouze ve studeném stavu. Jednu vrchovatě naplněnou čajovou lžičku necháme přes noc v 1/4 litru studené vody, ráno jen ohřejeme a scedíme. Je-li přes den potřeba větší množství, lze čaj přechovávat v termosce vypláchnuté vroucí vodou, nebo se během dne může ohřát ve vodní lázni.

 

Tinktura

Je možné zakoupit si hotové kapky.

 

Rady našich babiček

Vazelína

Čerstvé bílé bobulky se smíchají s vepřovým sádlem na vazelínu. Vazelína se používá  jen zevně a je vynikajícím pomocníkem při omrzlinách.