Kopřivový špenát

15.05.2013 16:18

 

Na jaře i v létě často vařím kopřivový špenát, který dodá tělu mnoho potřebných vitamínů a minerálních látek. Také záření divokých rostlin je silné a posilující pro náš organismus a zvýší naší vitalitu. Při jeho pravidelném příjmu dodá i látky, které nás ochraňují před zhoubnými a nebezpečnými nemocemi.

Kopřiva roste na mnoha místech v přírodě a není těžké ji nalézt. Její přínos pro organismus je veliký. Protože máme zahradu necháváme si růst kopřivy na různých místech právě z důvodu přípravy kopřivového špenátu. Přidávám k nim v malém množství také jiné byliny, např. bršlici, pampelišku, jetel, vojtěšku, jitrocel, kontryhel, kostival, jitrocel, nebo lopuch a kontryhel.

U kopřiv sbíráme jen vršky, které jsou jemné bez tuhých vláken, ne kvetoucí, anebo brzy na jaře celé mladé rostlinky, které jsou křehké. Ostatní byliny sbírám bez řapíků, jen listy.

Kopřiva dvoudomá patří mezi naše nejlepší léčivky. Je celá léčivá, od kořene přes stonky, listy až po květy.

 

Kopřiva dokáže :

  • rozpouštět škodliviny v těle
  • čistit krev, přičemž podporuje tvoření hemoglobinu
  • posilovat nervový systém
  • hojit žaludeční vředy a zmírňovat otoky,
  • rozpouští kloubní usazeniny kyseliny močové
  • odstraňovat problémy s kůží, čistit pleť, posilovat vlasy a nehty
  • úspěšně bojovat s únavou
  • má dobrý vliv na slinivku břišní, protože snižuje obsah cukru v krvi.
  • léčit nemoci a záněty močových cest
  • působit také antivirově při chřipkách a virózách
  • působit proti úzkosti a zlepšit spánek svým obsahem aminu serotoninu – hormonem dobré nálady

 

 

Kopřiva je naše nejlepší bylinka na pročištění krve a na krvetvorbu.

 

Kopřiva obsahuje : chlorofyl, který působí tonizačně a povzbudivě na metabolismus a na všechny biologické funkce našeho organismu. Obsahuje asi 15% minerálních látek -  hojně železa, je vhodná při anémii. Dále  obsahuje hořčík, vápník, draslík, fosfor a křemík, který má vliv na naše cévy a působí na jejich pružnost. Dále vitamíny B, C, D, E.a karotenoidy a mnoho dalších složitějších sloučenin.

 

     

Postup, který uvádím používám již mnoho let, je rychlý a jednoduchý

 

Připravíme si :

malý košík kopřiv , popř. jiných bylin,

cibuli,

olej za studena lisovaný,

pohankovou mouku,

lahůdkové sušené droždí,

česnek a sůl,

případně 1 vejce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

♣♣♣

Kopřivy vložíme do hrnce nebo kastrůlku, podlijeme trochou vody a několik minut dusíme. Asi 5-7minut.

Podušené kopřivy vložíme do mixeru nebo do robotu a rozmixujeme. Vodu, kterou byly kopřivy  podlity nepřidáváme.

 

 

V kastrůlku zpěníme na oleji  cibuli, pokrájenou na kostičky.  Když je sklovitá přidáme 1-2 lžičky pohankové mouky, jejíž výhodnou je, že nepotřebuje dlouho vařit a je i zdravá svým podílem nedostatkového rutinu. Do této směsi přidáme kopřivový protlak, zamícháme, necháme přejít varem a okořeníme česnekem utřeným se solí, lahůdkovým sušeným droždím, které je k dostání v prodejnách zdravé výživy, stejně jako pohanková mouka a olej za studena lisovaný. Někdo má rád vmíchaný žloutek na konci varu. Není nutný. Podáváme k různým přílohám a luštěninám místo zeleniny.

 

 

Dobrou chuť!

M.V.