Koření dobré nálady
Vyrobte si z běžných bylinek ze zahrady výborné a barevné koření k ochucení zdravých pokrmů.
V létě čerstvé, v zimě sušené. Vždy ale barevné, podporující chuť k jídlu, radost z jídla i podporující naše trávení společně s trávicími orgány.
Obsahuje : libeček, dobromysl, majoránku, petržel list, celer list, květ růže (nejlépe červené), měsíček oranžový, chrpa polní
Použití : na posypání přílohy- např.rýže, brambory, těstoviny, saláty
Příprava: čerstvé zelené bylinky pokrájíme, promícháme s okvětními lístky měsíčku, růže, slézu a chrpy, u sedmikrásky a brutnáku použijeme celé květy, a posypeme jimi pokrm. Pokud nemáte všechny, nevadí.
Na zimu natě bylin sušíme (libeček, dobromysl, majoránku, petržel, celer),pak odstraníme stopky a řapíky a společně se sušenými okvětními lísky kvítků (růže, měsíček, chrpa) promícháme. Uzavřeme do skleničky a příležitostně použijeme. Všichni se na takto ozdobený talíř usmívají, uvidíte.
M.V.