Maliny a jejich působení na naše zdraví

10.07.2015 10:48

 

Protože právě v těchto horkých letních dnech dozrávají maliny, podívejme se společně  na jejich velmi zajímavé složení a účinky na naše zdraví. Tyto „léky“ z přírody uvítají hlavně naše děti, ale i my dospělí budeme příjemně obohaceni jejich zdravým působením a lahodnou chutí.

Maliny obsahují velké množství acetylsalicylové kyseliny, proto jsou velmi vhodnou náhradou aspirinu pro snižování horeček. Naši předkové si připravovali na zimu sirup z malinové šťávy a léčili tak horečnatá onemocnění a nemoci z nachlazení. Je prokázáno, že aspirin svým vedlejším účinkem ničí sliznici trávicího traktu. Nežádoucí složkou syntetického aspirinu a odvozených léků, je velmi škodlivý  hliník. Při častém přijímání syntetického aspirinu může dojít až k těžkým nervovým onemocněním. Maliny žádné takové nežádoucí účinky nemají. Navíc jsou velmi chutné a jejich předností je, že jsou vynikajícím minerálním prostředkem.

Dalšími složkami malin jsou vitamíny A, C, E, K, vitamíny skupiny B, velké množství železa ve formě železité minerální soli, soli vápníku, draslíku, zinku, mědi a manganu. Obsahují vlákninu a mnoho dalších, zdraví prospěšných látek.

 

Při kterých potížích maliny a výrobky z nich pomáhají:

- při anémiích spolu s dalším drobným ovocem

- jako projímadlo

- pro snížení teploty, podporují pocení

- proti následkům nachlazení

- zlepšené trávení a zvýšení chuti k jídlu

- účinné při ateroskleróze a hypertenzi

- urychlují krevní oběh, čistí a ředí krev

- minimalizují bolest, pomáhají při bolestech hlavy

- působí proti nádorům

- zmenšují otoky

- snižují cholesterol

- působí jako silné močopudné, protizánětlivé a všeobecně posilující prostředky

 

Všechny uvedené vlastnosti mají nejen plody, ale i listy, květy a větvičky.

Maliny jsou kontraindikované při podagře a nefritidách pro svůj větší obsah purinů.

 

RECEPTY:

Recept při nachlazení:

Čaj z čerstvých nebo sušených plodů, listů malin

Nadrobno pokrájené listy s plody zalijeme horkou vodou, luhujeme asi 20 minut, přidáme 1 lžičku medu.

Při nachlazení a chřipce je třeba vypít 4-5 šálků denně (4-5 lžic plodů za den)

 

Malinový elixír:

4 lžíce malinové šťávy, šťáva z ½ citrónu, 2 sklenice vody, 2 lžíce medu, 2 kousky medu, 2 kostky ledu

 

Malinový kefír

8 lžic rozmixovaných čerstvých malin, 1 sklenice kefíru, med pro chuť

 

Malinovo-angreštový kokteil

15 dkg malin, 15 dkg angreštu, 1 láhev vody nebo minerálky, 2 lžíce medu.

 

Malinový sirup

Zcela zralé i přezrálé zdravé maliny se rozmačkají dřevěnou nebo porcelánovou paličkou a ponechají se 2 hodiny v nádobě zakryté pokličkou. Vyluhovaná šťáva se slije, dužnina se vylisuje v plátěném sáčku. Obě šťávy se smíchají dohromady, nechají se ustát a potom  se cedí přes plátno. Ke 350 g šťávy se přidá 650 g cukru a šťáva z 5 citrónů. Slijeme do čistých menších sklenic, opatříme dobrým víčkem nebo zátkou a uložíme v chladu a temnu.

Výluh z listů malin

Několik listů malin pokrájíme, zalijeme vroucí vodou, 10 minut luhujeme, osladíme medem.

Mají stavící účinek, používají se při zánětech střev a při kožních onemocněních. Při stomatitidách a angínách se používá ke kloktání a výplachům úst.

 

Posilující zimní čaj

Listy malin můžeme smíchat také s jahodníkem, listem černého rybízu, a ostružiníkem. Nasbíráme je ve stejném poměru, usušíme, pokrájíme a uložíme ve velké sklenici pro celou rodinu. Tuto bylinnou směs můžeme pít celou zimu. Obohatí nás o cenné látky a posílí. Lahodnou chutí připomíná jemný černý čaj. Také můžeme plnou lžíci této směsi smíchat s uvařeným šípkovým čajem a osladit medem. Je to výborný prostředek plný vitamínů a minerálů pro předcházení nemocem v období podzimním, zimním a v předjaří. Hodí se i k snídani, či večeři.

 

 

M.V.

Použitá literatura: Michail Tombak - Vyléčit vyléčitelné

                                  D.K.Šapiro - Ovoce a zelenina ve výživě člověka