Marmelády a džemy zdravější přípravou
Také se Vám nelíbí různé chemické přídatné látky v přípravcích na marmelády a džemy?
Běžně používaná kyselina citronová není až tak neškodná, jak by se zdálo.
Tato kyselina odbourává z naší krve potřebné a důležité minerály vápník a hořčík. Pokud je nemáme v krvi v dostatečném množství, tak aby bylo těchto minerálů dostatek, pro správný chod našeho organizmu i ph krve, odebírají se tyto prvky ze zásob v zubech a v kostech. Pokud nechceme mít zubní kazy a další problémy ze zdravím, hlídejme si kyselinotvorné potraviny i přídatné chemické látky, které se chovají také kysele.
Bílý cukr se chová podobně, ale je možné ho snížit na minimum. Jeho negativní působení záleží na dávce. Ovoce má v sobě také minerální látky. To znamená, že po lehkém, příjemném doslazení nedojde k odbourávání minerálů z těla.
Z těchto důvodů jsem začala hledat novou alternativu zavařování a našla tak jiný, zdravější způsob zpracování ovoce.
Abych se vyhnula chemickým látkám již přimíchaných do směsí pro přípravu džemů, jako je kyselina citronová, konzervantu – kyselina sorbová, ztuženému tuku a odpěňovací látce (další chemická látka).
Vyzkoušela jsem jednoduchý a účinný recept s práškem Agar-agar, který je vyroben z mořských řas (k dostání ve zdravých výživách). Na 1kg očistěného ovoce přidáme 7gramů prášku agaru rozmíchaného v trošce cukru. Když ovoce pustí šťávu, přidáme cukr, asi tolik, aby nám džem chutnal. Uvidíte, že je to mnohem méně, než je předepsáno v běžných přípravcích na zpracování ovoce. Můžeme vyzkoušet i cukr hroznový (glukopur), cukr třtinový nebo sladidlo ze stévie, sirup agáve, či sušenou šťávu z cukrové třtiny (Panela).
Když ovoce s cukrem a agarem přijde k varu, odstavíme a naléváme do sklenic. Nevaříme a tím nevytváříme pěnu.
Abychom se vyhnuly kontaminaci a nemusely použít konzervant, zdraví škodící, kyselinu sorbovou sterilujeme skleničky 10 minut ve vodě nebo v troubě.
Také můžeme použít čerstvě vymačkanou citonovou šťávu.
Naše babičky používaly na zjasnění barvy ovoce citronovou šťávu (která je zásaditá). Nyní se nahradil v přípravcích pro přípravu džemů škodlivou kyselinotvornou kyselinou citronovou.
M.V.