Medvědí česnek po celý rok

23.04.2013 07:12

Naložení medvědího česneku do soli

 

Mezi první rostlinky, které nám po dlouhém zimním období přicházejí nabídnout svoji životodárnou sílu, patří medvědí česnek. Sotva přijde jeho čas, plochy kde se vyskytuje se rychle zazelenají a šťavnaté lístečky nám samy téměř skákají do talíře, vždyť nebude trvat dlouho a opět zmizí beze stopy. A příroda nás ráda obdaruje, zvláště když se jí vděčností odměníme za její dary.

Během zimy jsme více vzdáleni kontaktu s přírodou, i ona sama odpočívá a možná nejvíce nám v té době ve stravě chybí bioenergie „živé“, čerstvé stravy. A právě medvědí česnek patří mezi rostlinky, které jí mají nejvíce. Jistě proto nám ji také nabízí v době, kdy ji nejvíce potřebujeme. Pokud si jej chceme uchovat také na pozdější dobu, až se opět stáhne do země, můžeme jej naložit do soli a používat v kuchyni po celý rok.

 

 

Čím dříve na jaře medvědí česnek trháme, tím je silnější - má výraznější chuť, jemnější lístky a méně vlákniny. I v lednici déle vydrží, což ukazuje na vyšší energii. Natrhat se dá jakékoliv množství, protože ho nakonec máme vždy málo. Lístky neoplachujeme, místo toho zvážíme a nakrájíme co nejdrobněji, podobně jako pažitku, aby nám potom do polévky nevypadla hrudka zamotaných šlahounů. Přitom oceníme, jak dobře jsme si předem nabrousili delší nůž.

Přidáme sůl v množství 20%. Do běžné skleničky o objemu 370 ml se vejde celých 250 gramů medvědího česneku a k tomu tedy přidáme 50 gramů soli. V míse promícháme a natlačíme na těsno do skleničky, směs už pouští šťávu a tak se sůl dobře rozpustí. Protože skleničku poprvé otevřeme nejdříve po několika měsících, můžeme posolit rovnoměrně ještě povrch, aby se zvýšením koncentrace soli podpořila konzervace.

Na závěr se ještě podivíme, do jak malé skleničky se ta spousta česneku vešla.

 

Pro konzervaci zeleniny se uvádí minimální množství soli 15%, dává se až 30%, pro jistotu. Medvědí česnek uchovaný uvedeným způsobem vydrží v lednici beze změny celý rok (to pokud na něj zapomeneme). Vydrží i při venkovní teplotě, pouze v letním horku někdy trochu vykvasí a vypění ze skleničky, bez dalších změn.

 

Ještě rada – když budeme nasolenou směs přidávat do jiného pokrmu než do polévky (dáváme vždy až nakonec), je dobré nechat předem vyplavit sůl ve skleničce s trochou vody, jinak bychom poznali každý zelený slaný kousek v puse. Samozřejmě slanou vodu použijeme také a na to myslíme už při přípravě jídla, tedy navíc nesolíme.

 

Účinné látky obsahuje česnek medvědí podobné jako kuchyňský česnek, ale v jiných poměrech.

Má proto i podobné působení – antibakteriální, snižuje vysoký krevní tlak, rozpouští krevní sraženiny a chrání cévy před změnami vlivem stárnutí. Podporuje také trávení.

Díky obsahu síry umožňuje navázat a odstranit z těla rtuť (současně s řasou chlorelou).

A má jistě hodně dalších prospěšných účinků - vytáhne nás ven, do lesa, na čerstvý vzduch a za tu námahu nám nakonec ještě příjemně ochutí zdravý pokrm.

R.Řehák