Osvěžující jahodové řezy

10.06.2014 13:43

Rychlý piškot

k výrobě piškotu potřebujeme ponorný elektrický šlehač a otočnou mísu

3-5 vajec, podle velikosti formy, kterou použijeme. Může být dortová nebo čtvercová nebo klasický plech obdélníkového tvaru

na jedno vejce 25 g pískové cukru, 30 g polohrubé mouky s trochou prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)

 

Postup:

Na velký plech použijeme 5 vajec. Oddělíme žloutky od bílků a šleháme ponorným elektrickým šlehačem v otočné míse vysokými otáčkami nejprve bílky, do vytvoření tuhého sněhu.

Pak k nim přidáme odvážený cukr a opět šleháme, až se cukr v bílkovém sněhu rozpustí, pak přidáme žloutky a opět šleháme do vytvoření krému.

Nyní zmírníme otáčky na minimum a postupně přisypáváme odváženou mouku s vmíchaným práškem do pečiva.

Jakmile je vše homogenní přestaneme šlehat a vlijeme na vymaštěný a vysypaný plech, nebo pečící papír a uhladíme do stejné vrstvy.

Vložíme na 15-20 minut do středně horké trouby předem vyhřáté.

Výhodou tohoto postupu je rychlost postupu a malé množství použitého nádobí.

 

Poleva 1 :

Jahody  asi 1,25 kg,

1,5 vanilkového pudinku,

750 ml vody

50 g cukru

Mezitím si připravíme jahody, omyté a bez stopek. Asi čtvrtinu jahod oddělíme a rozmixujeme.  Ostatní jahody nakrájíme na silnější plátky.  

Uvaříme z vody a cukru vanilkový pudink. Při varu pudink odstavíme a připravené rozmixované jahodové pyré do něj lehce vmícháme.

 

Poleva 2:

1 šlehačka 250ml, vychlazená

2 zakysané smetany chlazené

Ušleháme šlehačku, do ní lehce vmícháme 2 zakysané smetany, (pokud jsme vybraly menší formu, použijeme pouze 1zakys. smetanu).

 

Mezitím se nám upekl piškot, který nyní chladne. Na vychladlý piškot namažeme připravenou smetanovou směs, na ní poklademe plátky jahod a poslední vrstvou je chladnoucí pudinková směs s rozmixovanými jahodami, kterou vše zalijeme.

Moučník uložíme nyní do ledničky a po vychlazení podáváme.

Při uchovávání v ledničce je třeba moučník zakrýt potravinovou folií, aby nenatáhl pach lednice.

 

                                                                                                                  Dobrou chuť.

M.V.