Podzimní léčivé nápoje
O minulém víkendu jsme prožili krásné babí léto v přírodě při sběru podzimních divoce rostoucích plodů. Byl to rakytník řešetlákový a dřín obecný. Ráda bych se s vámi podělila o typ na zpracování těchto krásných podzimních plodů.
Jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vitální energie. Již jejich barvy - sytě oranžová barva rakytníku a nádherně červená barva dřínových bobulek- přitahují oči a potěší každého, kdo naň pohlédne.
Z obou těchto podzimních plodů lze připravit několik různorodých nápojů.
Dřín
Nasbírané plody- jsou to drobné oválné peckovice- jsme omyli a naplnili do 3 litrové skleněné láhve asi do poloviny. Pak jsme přidali vodu asi 10 cm nad hladinu plodů. Ponorným mixérem jsme rozmixovali plody na kaši s peckami. Pak jsme tuto hmotu přecedili přes plastové sítko a dali dřeň do hrnce, v němž jsme ji pak za tepla rozmíchali s vodou a s cukrem a nechali projít varem a pak sterilovali do skleněných lahví jako sirup. Druhou část, tj. zbytky dužiny s peckami jsme vrátili do 3 litrové láhve a přidali do ¾ vodu a štávu z ½ citronu a nechali jsme několik dnů za promíchávání pohybem sklenice kvasit. Získali jsme tím lahodný osvěžující podzimní nápoj, jak říkáme lidově burčák.
Dřín obsahuje pektiny a velké množství vitamínu C.
Rakytník
Rakytníkové malé bobulky jsme otrhali z keře. Měli jsme štěstí, že nebyl keř příliš bodlinatý a šlo to dobře. Bobulky jsme opět vložili do 3 litrové sklenice s vodou 10 cm nad hladinu bobulí a rozmixovali ponorným mixérem. Opět přecedíme přes plastové sítko a získáme tak sytou koncentrovanou krásně oranžovou šťávu. Tu pak uložíme do lahví do lednice. Pijeme ředěné s vodou a slazené pampeliškovým nebo jiným medem. Zbytky dužiny rozdělíme na dvě části. Z části uvaříme čaj a druhou část nasušíme na čaj na zimu.
Co obsahuje rakytník a jak působí?
Plody rakytníku obsahují především mnoho vitamínu C (až 20x více než pomeranč), dále provitamín A, vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové), vitamíny D,F,K a P-rutin, kyseliny, pektiny, bor mangan, draslík, železo a 7% oleje. Rakytník posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí proti bakteriím a virům. Bylo zjištěno i protinádorové působení. Rakytníková šťáva se používá při chřipkách, infekčních a žaludečních nemocech, rozpouští hleny a reguluje krevní oběh, podporuje detoxikaci organismu.
I.K.