Pohanka, zdravé jídlo našich babiček

03.06.2013 08:02

Pohanka byla dlouho důležitou obilovinou, na kterou se však v dnešní době neprávem zapomíná.

Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s Mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Pohanka byla dlouho důležitou obilovinou, na kterou se však v dnešní době neprávem zapomíná. Přitom se jedná o velmi cennou potravinu, která nám může pomoci řešit řadu nemocí, zejména pak tzv. civilizačních.

Pohanka díky obsahu vhodných minerálů, vitaminů a vlákniny přispívá například výrazně ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Dokáže totiž udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C. Jako všechny ostatní obiloviny je cenným zdrojem, pro nás tak důležité, vlákniny.

Obsahuje rovněž velké množství zinku, jehož dostatek je pro náš organizmus důležitý zejména v zimním období, kdy posiluje obranyschopnosti sliznic. To je skvělá prevence onemocnění chřipky a nachlazení. Pohanka má rovněž hodně mědi, selenu a manganu.
Pomůže našim cévám, zatočí s viry.

 



Z vitaminů jsou v plodech této obiloviny zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem. Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci celého organizmu a to i v době těhotenství.

Pohanka obsahuje také rutin, který je důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Její konzumace je proto vhodná pro osoby se sklonem ke křečovým žilám nebo v období chřipek, jako předcházení praskání žilek v nose (v kombinaci s vitamínem C ). Kromě jiného dokáže tato úžasná plodina zatočit i s viry, které způsobují opary, a to ve srovnání s ostatními obilninami až čtyřikrát účinněji.

Podle čínské medicíny se pohanka řadí mezi potraviny, které prohřívají náš organismus. Proto ji zařazujeme do jídelníčku zejména v zimním období, ale také ve dnech chladných a deštivých, jako je právě tento.

Z pohanky můžeme připravovat různé přílohy, polévky, pomazánky, kaše, ale hodí se i k zapékání.


 

Recepty pro inspiraci

 

POHANKOVÉ KARBANÁTKY:

Připravíme si:
150 g pohanky
půlku cibule
stroužek česneku
2 vejce
hladkou mouku
sůl
majoránku
pepř
olej

Postup:
Pohanku vsypeme do osolené vroucí vody a vaříme doměkka. Hrnec zabalíme do utěrky a pohanku necháme 20 minut dojít. Poté scedíme, přidáme 1 vejce, pepř, majoránku, utřený česnek a cibuli pokrájenou nadrobno. Vypracujeme těsto, ze kterého utvoříme karbanátky. Obalíme je v mouce a rozšlehaném vejci. Smažíme na teflonové pánvi potřené rostlinným olejem dozlatova.

 

POHANKA SE ZELENINOU:

Připravíme si:
200g pohanky
1 větší pórek
3 mrkve
1/4 celeru
1 malou cuketu
sůl,
sojovou omáčku
olej

Postup:
Do hrnce dáme vařit asi 1,5l vody, osolíme,do vroucí vody vsypeme pohanku, vypneme,přiklopíme a necháme asi 20 minut nabobtnat.Mezi tím si nakrájíme pórek, nahrubo nastrouháme očištěnou mrkev, celer a cuketu.Poté na pánvi rozpálíme olej a zeleninu na něm asi krátce osmahneme. Nakonec ochutíme sojovou omáčkou. Scedíme pohanku a smícháme ji se zeleninou.

 

Zdroj: web zena.cz