Pomazánky s česnekem
Česnek je považován za “ koření vnitřní očisty“.
Česnek mimořádně silně působí proti mnoha stovkám různých kmenů bakterií, proti houbám např. Candida albians, plísním, vnitřně i zevně.
Snižuje - krevní tlak, hladinu tuku v krvi, hladinu škodlivého cholesterolu.
Ozdravuje střevní flóru, tlumí břišní křečovité bolesti, působí proti zácpě.
Působí žlučopudně, potírá nadýmání.
Osvědčuje se při zánětech horních i dolních dýchacích cest.
Zlepšuje fyzikální vlastnosti krve, snižuje srážlivost, působí antiskleroticky, rozšiřuje cévy.
Uklidňuje zánětlivá onemocnění slinivky.
Česnek působí proti mnoha parazitům např. roupům.
Česnek mírní záněty a přispívá k jejich rychlejšímu léčení.
Lze ho použít na kuří oka, bradavice, kožní vyrážky, při bodnutí hmyzem, neuralgie, i revmatické potíže.
Česnek obsahuje:
Vitamíny - A, B, C, D.
Minerální látky - vápník, fosfor, železo.
Stopové prvky - selen, měď, molybden, zinek, lithium, germanium.
Obsahuje aliin, který se mění působením enzymů na allicin, ten je sloučeninou, které vděčíme za léčivé účinky česneku, má nezaměnitelné aroma.
Níže Vám nabízíme tři osvědčené, jednoduché a rychlé recepty na pomazánky s česnekem:
Tyto pomazánky jsou velmi dobré na topinky se zázvorovým, šípkovým, bylinkovým nebo zeleným čajem na večeři pro celou rodinu. Právě v tomto období nejrůznějších viróz, nachlazení a chřipek Vás jistě posílí a dodají mnoho potřebných vitamínů a látek k podpoření obranyschopnosti organismu.
POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY S ČESNEKEM
Uvaříme 1 větší červenou řepu, nebo 2 menší, nejlépe v tlakovém hrnci asi 30minut. Po vychladnutí ji nastrouháme do misky na hrubém struhadle. Přidáme několik stroužků česneku (množství podle chuti) utřeného se solí. Vše smícháme s nastrouhanou řepou. Přidáme 1 zakysanou smetanu a lehce promícháme. Ozdobíme chilli papričkami nebo kápií. Uložíme v chladu.
POMAZÁNKA Z TVRDÉHO SÝRA S ČESNEKEM
Nastrouháme asi 250g tvrdého sýra na jemném struhadle. Přidáme několik stroužků česneku (množství podle chuti) utřeného se solí. Zamícháme se zakysanou smetanou a naředíme bílým jogurtem do požadované hustoty. Zdobíme kousky vlašských ořechů. Tato pomazánka je výborná i na chlebíčky, když čekáme hosty a chystáme pohoštění.
POMAZÁNKA Z DÝNĚ HOKKAIDO S ČESNEKEM
Podusíme na kostky nakrájenou dýni Hokkaido, když ji nemáme, uvaříme asi 3-4 brambory ve slupce. Po vychladnutí dýni pomačkáme, brambory na jemném struhadle nastrouháme (lépe se strouhají brambory jeden den předem uvařené, nebo když zbudou z předchozího jídla). Přidáme několik stroužků česneku (množství podle chuti) utřených se solí s přidáním několika lžiček oleje lisovaného za studena např. olivový, sezamový. Do směsi dále přidáme 1 žloutek, 1 nakrájenou cibuli, dle chuti kečup. Pečlivě zamícháme a necháme vychladit. Ozdobíme klíčky.
M.V.