Babiččina žemlovka
Co budeme potřebovat na jeden velký hluboký pekáč? (toto množství je pro 8 osob- nebo pro menší rodinu na dvakrát).
krájená veka 2x (možno použít i starší žemle či rohlíky)
2 kg jablek
4 vejce
1l mléka
rozinky
cukr
vanilkový cukr
skořice
máslo
tvaroh- 2 vaničky
Pekáč vymažeme máslem nebo olejem. Do mísy nalijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali tři vejce a cukr. Plátky veky postupně namáčíme a klademe na vymazaný pekáč. Na první vrstvu veky poklademe strouhaná jablka, která osladíme a posypeme skořicí. Tvaroh si rozmícháme se žloudkem, rozinkami a vanilkovým cukrem a přisladíme podle chuti. Polovinu tvarohu nalijeme na jablka a rovnoměrně rozetřeme. Postup vrstvení opět opakujeme. Poslední vrstva bude veka. Poklademe kousky másla. Vložíme do trouby.
Pečeme podobně jako kterýkoli jiný koláč, tedy na 180% po dobu 30 min. Pokud máme žemlovku vysokou, pečeme raději déle. Po upečení necháme žemlovku chvíli stát, aby se nám při porcování nerozpadala. Na talíři pokrm posypeme cukrem moučka nebo polijeme karamelem.
Kdo má rád sníh z bílků, může do něj vmíchat například pár borůvek a lákavě vypadající jídlo je připraveno.
Dobrou chuť.
M.M.