Babiččina žemlovka

22.03.2013 23:32
Přemýšlíte, co uvařit? Zbyla Vám ve sklepě horší jablka? Zkuste osvědčenou žemlovku, kterou všichni známe z dětství.

Co budeme potřebovat na jeden velký hluboký pekáč?  (toto množství je pro 8 osob- nebo pro menší rodinu na dvakrát).

 

krájená veka 2x (možno použít i starší žemle či rohlíky)

2 kg jablek

4 vejce

1l mléka

rozinky

cukr

vanilkový cukr

skořice

máslo

tvaroh- 2 vaničky

 

Pekáč vymažeme máslem nebo olejem. Do mísy nalijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali tři vejce a cukr. Plátky veky postupně namáčíme a klademe na vymazaný pekáč. Na první vrstvu veky poklademe strouhaná jablka, která osladíme a posypeme skořicí. Tvaroh si rozmícháme se žloudkem, rozinkami a vanilkovým cukrem a přisladíme podle chuti. Polovinu tvarohu nalijeme na jablka a rovnoměrně rozetřeme. Postup vrstvení opět opakujeme. Poslední vrstva bude veka. Poklademe kousky másla.  Vložíme do trouby.

Pečeme podobně jako kterýkoli jiný koláč, tedy na 180% po dobu 30 min. Pokud máme žemlovku vysokou, pečeme raději déle. Po upečení necháme žemlovku chvíli stát, aby se nám při porcování nerozpadala. Na talíři pokrm posypeme cukrem moučka nebo polijeme karamelem.

Kdo má rád sníh z bílků, může do něj vmíchat například  pár borůvek a lákavě vypadající jídlo je připraveno.

 

Dobrou chuť.

 

 

M.M.