Banánová roláda

27.03.2013 07:02
Milé ženy,

dovolte, abych se s Vámi podělila o úžasný recept na vynikající roládu. Vždy jsem si myslela, že zákusek, jako je roláda je pro mě "vyšší dívčí" a že na to nemám čas. Ale ochutnala jsem výbornou banánovou roládu od paní M.B. ze Slovenska, která mi tvrdila, že je její příprava snadná a rychlá.

 

Dnes jsem roládu vyzkoušela a skutečně! Zvládla jsem jí a dokonce rychle! Její chuť se rovnala luxusním zákuskům z cukrárny. Do krému jsem dala místo cukru domácí karamel, takže mi výsledná chuť trochu připomínala mé oblíbené větrníky.

PS: Nemusíme se striktně držet receptu, ale můžeme do tvoření vložit všechen svůj um, cit a fantazii. 

 

Postup


Piškot
4 vejce
4 polévkové lžíce cukru
2 polévkové lžíce oleje
5 lžic polohrubé mouky
1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva 

 

Nejprve ušleháme bílky. Potom ušleháme žloudky s cukrem.

Do žloudků přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Vše promícháme.

Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 10-15 mimut při teplotě 180°C. 

Po upečení svineme i s pečícím papírem do tvaru rolády a necháme asi 30 minut odpočinout.

Mezi tím si nachystáme náplň:

 

Krém

150g másla, které jsme měli v pokojové teplotě
4 polévkové lžíice práškového cukru
3 dcl.mléka
1  vanilkový puding
2 banány (možno použít i jiné ovoce- čerstvé i kompotované)

Puding uvaříme v mléce a necháme vychladnout. Mezi tím ušleháme máslo s cukrem. Přidáme puding. Těsto rozvineme a opatrně sundáme pečící papír. Potřeme krémem, popřípadě i marmeládou. Na krém položíme rovné banány (nebo jiné ovoce) a zavineme do rolády.

Hotovou roládu můžeme polít čokoládou (rozehřejeme čokoládu na vaření s kokosovým tukem nebo s máslem), nebo potřeme krémem a posypeme kokosem či strouhanými oříšky.

Roládu necháme stuhnout. Potom krájíme na stejně velké díly.

 

Přeji dobrou chuť!

M.M.