Bezinkový likér

13.09.2011 14:36

 

Milé ženy,

chcete udělat něco pro své zdraví a zároveň si za chladných zimních večerů s manželem či s přáteli pochutnat na výtečném likéru? Využijte náruč plnou zdraví, kterou nám nabízí matka příroda.

Jistě všechny známe téměř všudypřítomný keř, který se v tento čas pyšní svými tmavě zbarvenými koláči plnými drobných bobulí. Ano, je řeč o černém bezu. Známé přísloví praví: "Před heřmákem smekni, před bezem klekni." Léčivá síla černého bezu se skrývá ve všech jeho částech, můžeme sbírat kořen, kůru, listy, květy i plody. Vynikající bezinkový likér z plodů bezu černého připravíme jednoduše:

 

 

 

Bezinkový likér

 

Tento vynikající sladší, mírně alkoholický nápoj je zdraví prospěšným „dámským pitím“.

Nasbíráme koš dobře vyzrálých plodů bezu černého i s řapíky. Bobule otrháme do čisté nádoby a s trochou vody je povaříme. Vychladlé propasírujeme přes plátýnko. Na 2 litry šťávy   přidáme 1 litr vody a vaříme asi 15 minut. Pak přidáme ¾ kg cukru (podle chuti) a nakonec přilijeme necelý půl litr rumu (pokud chceme získat jemnější chuť likéru, rumu přidáváme trochu méně - podle chuti). Vše přivedeme k varu. Vroucí likér naléváme do lahví a dobře uzavřeme.

Možná je i alternativa s přidáním 3-5 lžic silné zrnkové kávy a vanilkového cukru, můžeme přidat i hřebíček či skořici...

 

Je dobré schovávat si zajímavé a krásné lahve od vína, které před použitím na chvíli ponoříme do vody a sloupneme z nich nebo drátěnkou odstraníme staré etikety. Vyrobíme si pak vlastní malované popisky. Můžeme si tak vytvořit vlastní design svých domácích výrobků. Hezky zdobené originální lahve mohou zdobit poličky v naší spíži či kuchyni.