Růže šípková

11.10.2012 20:19

Růže šípková - Rosa canina L.

 

Růže šípková, někdy nazývaná též planá růže nebo zkráceně šípek je planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. Roste na mezích, kamenitých stráních, kolem cest, polí, na okrajích luk a lesů, na různých opuštěných plochách. Je to odolný keř, který dorůstá do výšky až 3 metry, vytváří dlouhé převislé větve s trny.

 

Plody růže šípkové jsou šípky, které mají léčivé účinky. Obsahují velké množství vitaminů 100-150 mg vitamínu C na 100g dužniny, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín K, minerální látky (vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor) a další prospěšné látky.  

Šípky se užívají při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity.

Plody se nejčastěji suší a přidávají do ovocných a bylinkových čajů, kterým dodávají nejen příjemnou chuť, ale také léčivé účinky . Čaj se řipravuje buď z čerstvých nebo ze sušených šípků. Z šípků se dají  připravovat také marmelády, víno, likéry, sirupy, omáčky, přesnídávky, polévky, cukrovinky, rýžové nákypy a rosoly.

Níže uvádíme několik osvědčených receptů.

 


Sušení šípků

Pokud chceme šípky usušit, posbírejme je před  prvními mrazy,  protože pak  změknou a ztrácejí vitamin C.

Šípky po sklizni umyjeme a odstraníme stopky a oplodí. Sušíme  nejlépe v sušičce k tomuto účelu  určené

kolem 40°C. Po usušení skladujeme v temnu a chladu např.ve 1-3l sklenicích, které uzavřeme a uložíme v temnu, aby se neztrácel vitamín C.

Mnoho hospodyněk se ptá, jak má sušené šípky zpracovávat. Zda vadí pecičky a chloupky po rozdrcení.

Nevadí, pecičky jsou také léčivé a obsahují vzácný šípkový olej. Chloupky se scedí jemným sítkem na čaj.

 

 

Šípkový čaj – recept

Šípkový čaj je užíván jako celoroční zdroj vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám a příznivě ovlivňuje některé enzymatické pochody. Má také účinky močopudné a potopudné, čistící naše tělo.

Suroviny: 2-3 lžičky šípků, 0,5 l vody,

 

Příprava: Čerstvé, nebo sušené šípky rozdrtíme, přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut přikryté louhovat. Přecedíme a pijeme. Můžeme osladit medem, sirupem apod.

 

Lepší variantou je silnější odvar, který připravíme tak, že rozdrcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin luhovat, můžeme i přes noc. Pak ohřejeme  na teplotu přibližně 80°C a necháme  ještě  asi 15 minut odstát. Pak odvar přecedíme a pijeme.

 

Šípkovo-jablečná marmeláda

Suroviny: 1 kg šípků, voda, přírodní  cukr, jablečné pyré,

 

Příprava: Jablečné pyré si připravíme tak, že umytá a rozkrájená jablka zbavená stopek a okvětí, zalijeme trochou vody a podusíme. Když jsou měkká a rozvařená, přepasírujeme je přes síto z umělé hmoty. Přepasírovaná jablečná hmota je pyré.

 

Šípky očistíme, zalijeme vodou a vaříme do změknutí, můžeme je předem rozmixovat ponorným mixerem, propasírujeme je přes síto z umělé hmoty a nakonec přidáme jablečné pyré ve stejném poměru jako je šípkového pyré a cukr dle chuti. Vše krátce povaříme. Plníme do  menších skleniček, které sterilujeme asi 10 -15 minut při 100°C. Uchováváme v temnu.

 

 

Šípková marmeláda

Suroviny: Čerstvé šípky, přírodní  cukr

 

Příprava: Čerstvé očištěné šípky zalijeme vodou a chvilku povaříme do měkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty. Protlak dáme vařit a  za stálého míchání přidáváme cukr.

Marmeládou naplníme malé skleničky a sterilujeme 10 -15 minut při 100°C. Uchováváme v temnu.

 

Šípkové víno

Suroviny: 1,5 l  šípků, 4 l vody, 1 a půl  kg cukru, kvasinky

 

Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a pokrájíme je. Vložíme je do demižonu. Svaříme vodu s cukrem, necháme vychladnout a nalijeme na šípky a přidáme vzklíčené kvasinky. Po bouřlivém kvasu víno dokvasíme pod kvasnou zátkou a stáhneme hadičkou do jiné nádoby. Necháme ještě týden dokvasit pod kvasnou zátkou a stočíme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu a temnu.. Víno je tím lepší, čím déle leží.

 

 

 Šípkový sirup

Suroviny: Čerstvé šípky, přírodní hnědý cukr

 

Příprava: Čerstvě natrhané šípky rozmělníme nebo rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát několik hodin, nebo přes noc. Pak přivedeme k varu. Povaříme asi 8 minut na mírném plameni. Přecedíme, pak do 1 litru čisté šťávy přidáme 1 kg cukru. Krátce povaříme a horkým sirupem naplníme sklenice a  lahve položíme na 10 minut do vodorovné polohy, tím zabráníme infikaci z víček a necháme vychladnout. Uchováváme v temnu.

 

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

 

 

Šípkový sirup s mátou a rakytníkem

Suroviny: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 3 citrony

 

Příprava: Rozdrcené šípky s rakytníkem, omytými citrony nakrájenými na kolečka a mátou vložíme do hrnce s vodou a  necháme stát přes noc. Druhý den  pomalu zahřejeme asi na 80°C a  přecedíme přes jemné sítko. Nakonec přidáme cukr a přivedeme k varu. Horký slijeme do lahví a zazátkujeme. Lahve položíme na 10 minut do vodorovné polohy, tím zabráníme infikaci z víček. Uchováváme v temnu.

 

 

Šípková omáčka

Suroviny: Šípkový protlak - 2 lžíce,  rajčatový protlak - 2 lžíce, 1 lžička cukru, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 hřebíčky, citronová šťáva  nebo vinný , či jablečný ocet, sůl, 1/8l smetany

 

Příprava: Víno svaříme s hřebíčkem a cukrem. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vínem. Přidáme: Šípkový a  rajčatový  protlak a krátce povaříme. přecezené nalijeme do omáčky. Promícháme, zalijeme smetanou a ochutíme solí a citronovou šťávou.

 

Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

 

Šípkový likér

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z1 pomeranče, O,5 - 1 l vodky  nebo jiného alkoholu,

kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)

 

Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, trochu pokrájíme a vložíme do alkoholu.  Necháme luhovat 10 dní. Ve vodě na  cukrový sirup svaříme kousek skořice s pomerančovou kůrou a necháme 1 hodinu odstát. Scedíme a smícháme s cukrem a vyrobíme cukrový sirup, promícháme s alkoholovým výtažkem z šípků a nalijeme do lahví. Uchováváme v temnu.

 

 

Šípkový likér s kořením

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z 1 citronu a z 1 pomeranče, 0,5 – 1 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)

 

Příprava: Očištěné a pokrájené šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu i pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví  a uložíme v chladu.

 

 

Šípkový kompot

Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 150 g cukru

 

Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme.

 

Šípková přesnídávka

Suroviny: 500 g šípků,  voda, přírodní cukr, 500g jablek, skořice

 

Příprava: Zralé šípky uvaříme ve vodě, rozmixujeme a přepasírujeme. Vzniklé šípkové pyré smícháme s pyré z jablek, které jsme uvařily spolu se skořicí a  lehce přisladíme medem, sirupem nebo přírodním cukrem. Podáváme dětem hned po přípravě nebo sterilujeme 10 minut při 100°C.

 

 

Šípkový rosol

Suroviny: 500g šípků, 1l vody, 4 lžíce cukru, sklenka červeného vína, 2 lžičky mandlového nebo vanilkového pudinku, 50g rozinek, špetka skořice, šlehačka

Příprava: Očištěné šípky důkladně omyjeme, uvaříme ve vodě se skořicí a přecedíme.Protřeme je sítem zpět  do vody.Přidáme k nim cukr, ve víně namočené rozinky, přilijeme víno a zavaříme pudinkový prášek (rozmíchaný v části vody). Rosol rozdělíme do mističek a necháme vychladit. Při podávání jej ozdobíme šlehačkou.

 

M.V.

 

Použitá literatura : D.Lánská - Plané rostliny v kuchyni