Sladké mandle

15.02.2017 20:05

 

 Již před mnoha lety kolovaly opisy léčitelskýcch receptů proslaveného  jihočeského léčitele, pátera Ferdy. On mezi jiným doporučoval z důvodu doplnění minerálů a vitamínů, sníst každý den 2 mandle. Nyní se k nám dostal spis o něčem velmi podobném.

 

Namočte přes noc 4 mandle a ráno je snězte. S vaším tělem se začnou dít úžasné věci

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč nám naše babičky radily na noc namáčet mandle?

Je tomu proto, protože pokud jsou namočené, nabízejí našemu tělu zdravotní přínosy, o kterých se vám dosud možná ani nezdálo.

 

Jsou totiž plné esenciálních vitaminů a minerálů jako vitamin E, zinek, vápník, hořčík, omega-3 mastné kyseliny a mnohé další.

Proč jsou ke konzumaci lepší máčené než suché mandle?

Zřejmě jste se pozastavili nad tím, jaký je rozdíl mezi namáčenými a suchými mandlemi. I když se to na první pohled nezdá, rozdíl je velký.

 

Konkrétně v těchto dvou bodech:

 

1) Suché mandle obsahují enzymové inhibitory, které chrání semena až do doby vhodné na klíčení, když mají dostatek vláhy.

Tyto látky mohou blokovat enzymy ve vašich střevech. Po namočení se uvedené látky deaktivují.

 

2) Konzumace namočených mandlí dělá trávení jednodušším a efektivnějším. Pro tělo je tak k dispozici větší množství živin, které mandle obsahují.

Ve skutečnosti toto platí nejen pro mandle, ale pro všechny ostatní ořechy a semena.

 

Co s vaším tělem udělá konzumace pouze 4 namočených mandlí denně

Teď se už ale pojďme blíže podívat na to, jaké zdravotní přínosy nabízí pravidelná konzumace již tak malého množství, jako jsou 4 namočené mandle každý den:

 

Zdraví srdce

Mononenasycené tuky, bílkoviny a draslík nacházející se v mandlích jsou extra přínosné pro vaše srdce.

Vitamin E také snižuje riziko chronických onemocnění srdce. Hořčík vás zase chrání před akutním srdečním infarktem.

Mandle navíc mají schopnost snižovat záněty, které poškozují cévy a tepny.

 

Zvýšená energie

Každodenní konzumací pár mandlí je nejlepším způsobem, jak si zvýšit energetickou úroveň.

Mangan, měď a riboflavin z mandlí pomáhají zvyšovat produkci energie a rychlost vašeho metabolismu.

 

Snížení cholesterolu

Mandle se řadí mezi nejlepší potraviny na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je to díky již zmíněnému vitaminu E a vápníku.

 

Zvýšení mozkových funkcí

Mandle jsou zdrojem živin, které pomáhají k rozvoji zdravého a výkonného mozku.

Jde například o látku L-karnitin, který zvyšuje mozkovou aktivitu a pomáhá vytvářet nová nervová propojení, což zlepšuje paměť a snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

 

Zdraví kostí

Minerály jako vápník, hořčík a fosfor z mandlí prospívají zdraví kostí.

Navíc, fosfor nejen podporuje kosti, ale i účinně předchází vzniku osteoporózy.

 

Regulace krevního tlaku

Draslík přítomen v mandlích přispívá k regulování krevního tlaku a brání jeho zvyšování.

Nízký obsah sodíku zase pomáhá kontrolovat přílišnou fluktuaci krevního tlaku.

 

Předcházení rakovině

Je prokázáno, že pravidelná konzumace mandlí snižuje riziko rakoviny tlustého střeva tím, že zlepšuje průchodnost střev, aby v nich potrava nezahnívala a netvořily se z ní toxiny.

Kromě toho mandle obsahují i vitamin B17, který je známý svými mocnými protirakovinnými účinky