Stravování podle ročního období – Pozdní léto
Bylo vypozorováno, že v jednotlivých částech roku, v určitém ročním období, se v našem těle energetizují a čistí určité orgány. K nim byly přiřazeny jednotlivé přírodní potraviny, které tento proces usnadňují a na daný orgán působí podpůrně. Těchto poznatků a pozorování, vycházejících z tisíce let starých (východních) systémů, můžeme i dnes využít v sestavování našeho jídelníčku.
Stravovat se v souladu s přírodou znamená, vybírat si potraviny podle tělesné soustavy jedince nebo právě probíhající roční doby, čímž dosáhneme toho, že organismus po celý rok oplývá dostatkem energie, živin a tekutin a může splňovat všechny požadavky, které na něj klademe.
Je třeba vzít v úvahu i duševní stránku, kdy i naše emoce ovlivňují zdraví našeho organizmu.
Pět proměn energie v průběhu roku
Ve východní tradici se rok rozděluje na pět období, ke každému jsou přiřazeny určité orgány a podpůrná strava.
Pozdní léto
Pozdní léto je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Zastupujícím elementem je ZEMĚ. V průběhu dne země představuje ODPOLEDNE. Země je vyjádřena SLADKOU a neutrální chutí, tj. přirozená sladkost ovoce, zeleniny, oříšků, semen a obilovin, které představují velkou část běžné každodenní stravy. Podle TCM ZEMĚ rozděluje tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší pocit nasycení. Žaludek, slezina a slinivka jsou zastupující orgány země, jejichž hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání živin a energie z přijaté stravy.
V pozdním létě je nejaktivnějším orgánem SLEZINA, která je tak na vrcholu energetického náboje. Párovým orgánem je ŽALUDEK. V tomto ročním období se čistí slezina, žaludek a slinivka. Tradičně se jim přiřazuje ŽLUTÁ barva a SLADKÁ chuť, která ZAVLAŽUJE.
Životní etapa odpovídá DOSPĚLOSTI. Klimatické podmínky odpovídají VLHKU. Převládající smysl je CHUŤ.
V tomto období vytváříme v těle zásoby vitamínů, minerálů a živin na zimní dobu.
Slezinu, žaludek a slinivku oslabuje:
Negativní vlastnosti - nadbytečná hloubavost, rozumovost, chamtivost, rozmrzelost
Energetickou rovnováhu těchto orgánů poškozuje:
- Rychlé jezení, fast food strava, chemická aditiva v potravinách i potraviny, oslabené dlouhým transportem a špatným zacházením.
- Slazené cukrovinky a nápoje s velkým množstvím bílého cukru, množství mléčných produktů, což vede v oganizmu k hromadění vody a nadváze.
Dobré je alespoň 1. týdenní půst od mléčných výrobků. Bude se vyplavovat nadbytečná voda z organizmu a získáme lehkost.
- Nadbytek vlákniny a živočišných potravin.
- Nadbytek jídla a velké porce.
- Nesprávný způsob, jakým jíme.
Slezinu, žaludek a slinivku posilují:
Pozitivní vlastnosti - soucitnost, skromnost, jemnost, radostnost
Příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí:
- Jíme-li s chutí, v klidu a v sedě potraviny s přirozenou sladkostí.
- Důležité je důkladné kousání a prosliňování potravy.
- Kvalita sleziny se projevuje na rtech. Když jsou hladké, lesklé, zářivé a červené značí to správnou funkci okruhu sleziny.
- Dobrá energie sleziny nám dává pevnou půdu pod nohama, víme kdo jsme a kam jdeme. Máme dostatek sil vše ve svém životě zvládnout.
Máme jasné místo a směr svého života. Máme důvěru ve své schopnosti a známe smysl svého života a klidnou a vyrovnanou mysl.
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ SLEZINU A ŽALUDEK
Sladká chuť uvolňuje duševní vlivy a vytváří žádoucí harmonii.
Přirozeně sladké nás „staví na nohy“ a pomáhá při stresu, který stupňuje energii, vrací ji zpět do normálu.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: krátké povaření (do 10. minut)
Chuť na sladké může být u dětí nejlépe utišena ovocem, mírnou sladkostí zeleniny a obilí, sušenými plody, oříšky a semínky. Pokud potřebu sladkého zaháníme nejen u dětí sladkými pokrmy a cukrovinkami, mění se původní uvolnění v roztržitost a vznikají potíže se soustředěním.
Obilovina: pšenice, žluté jáhly, sladká rýže, dlouhozrnná rýže, kukuřice, bílá a červená quinoa, amarant
Luštěnina: fazole pinto, římský hrách – cizrna, žlutý hrách
Zelenina: především sladká, kulatá, ležící na zemi – kapusta, zelí, hrášek, fenykl, dýně, brambory, patáty, celer řapíkatý, cibule, dýně (především dýně hokkaidó), cukety, květák, kedlubna, karotka, rajčata, papriky
Živočišné bílkoviny: nepasterizované mléko, smetana, syrovátka
Ostatní: za studena lisované rostlinné oleje, přírodní vanilka, med, rozinky, datle, lískové oříšky, mandle, slunečnicová, lněná a konopná semena, přírodní sirupy: agáve, ječný, kukuřičný, rýžový; lékořice
Úprava zeleniny: 10. minutové vaření, dušení, napařování, nishime
Nápoj ze sladkých zelenin
Tento nápoj je léčebný na harmonizaci slinivky břišní a žaludku, je vhodný i pro občasné preventivní pití.
Na dno kastrolu dáme nakrájenou cibuli, na ni vrstvu najemno nakrájeného zelí, pak vrstvu nastrouhané dýně a nakonec vrstvu nastrouhané mrkve. Zalijeme vodou tak, aby byla vidět a jen lehce přečnívala přes zeleninu. Nesolíme! Přikryjeme a na malém plameni vaříme asi ½ hodiny. Pak vodu přecedíme přes umělohmotné sítko, trochu zeleninu vymačkáme a pak ji vyhodíme. Vývar, který nám vznikl, dáme do termosky a popíjíme mimo jídlo během celého dne.
Jedná se o léčebný nápoj, který se vaří přípravou nishime. Používá se při těchto příznacích: řidší stolice, nadýmání, únava po jídle, velká chuť na sladké, psychické potíže.
M.V.
Literatura: V.Strnadelová, J.Zerzán- Radost z jídla
ad.