Tibetská houba

10.11.2014 12:40

 

Říká se, že kefírová houba je jeden z elixírů mládí

 

Traduje se, že nápoj z tibetské houby byl po staletí přísně střeženým tajemstvím tibetských mnichů.

 

 

Tibetská nebo také někdy nazývaná kavkazská kefírová houba je druh kefírové kultury, která v mléce zpracovává laktózu a vytváří z něj kefírový nápoj. Takto upravené mléko zlepšuje zdravotní stav jeho uživatele, zrychluje metabolizmus a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Kefír také pomáhá k redukci hmotnosti tím, že zasytí, má vysoký obsah bílkovin a nízkou energetickou hodnotu.

Ve skutečnosti se nejedná o houbu, ale o zajímavé symbiotické seskupení mikroorganizmů (laktobakterie, mléčné kvasinky a octové kvasinky). Toto seskupení vzhledově připomíná malé bílé houbičky. Mikroorganizmy tvořící tibetskou houbu se živí především mléčnou laktózou (mléčný cukr). Kefír vzniká jako výsledek mléčného a zároveň i lihového kvašení mléka. Tyto pro člověka příznivé organizmy se rychle množí v mléce. Jejich působení ve střevech spočívá mj. v tom, že vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozličné patogeny, a tím je vytěsňují.

Tato houba se používá na výrobu lahodného nápoje podobnému zákysu nebo kefíru, který velmi příznivě ovlivňuje organismus. Především jej odkyseluje a zabraňuje zahnívání zbytků potravin ve střevech. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry. Působí tedy velmi očistně. Mnoho chorob souvisí se špatným trávením a zácpami (60% imunity se tvoří ve střevech). Kefír z tibetské houby dokáže příznivě působit na celý imunitní systém a výrazně jej posilovat.

Doma vyrobený kefír mívá oproti komerčnímu zhruba 10x více probiotických organizmů, protože v procesu výroby komerčních produktů se provádí pasterizace. Kefír z tibetských houbiček obsahuje velkou řadu tělu prospěšných laktobakterií, lehce stravitelných bílkovin a tuků, vitaminů, stopových prvků, minerálních a léčivých látek. Nápoj obsahuje mnoho vitamínů, především skupiny B včetně cenného vitamínu B12 a kyseliny listové. Mezi léčivé látky obsažené v kefíru z tibetských houbiček patří i přírodní antibiotika, která na rozdíl od běžných antibiotik nemají na organizmus žádný negativní vliv.

Tento nápoj mohou užívat také osoby citlivé nebo alergické na mléčnou laktózu, protože mléčný kefír ji vstřebává.

Jakmile se tibetská kefírová houba zalije mlékem, působením mnoha druhů bakterií a kvasinek se spouští kvasný proces. Bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický, příjemně zahuštěný nápoj.

 

Léčivé účinky Tibetské houby:

  • odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu)
  • uzdravuje choroby srdce
  • produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky
  • uzdravuje slinivku, játra a slezinu
  • uzdravuje žlučník, čistí žlučovody a rozkládá žlučové kameny
  • uzdravuje žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy
  • uzdravuje infekční žloutenku
  • uzdravuje bronchiální záněty
  • uzdravuje ledviny a příznivě ovlivňuje močový systém
  • uzdravuje nemoci krve
  • uzdravuje vyrážky, ekzémy, kandidu (kvasinky)
  • reguluje obranné látky organismu
  • reguluje tlak krve
  • vyvíjí antibiotika a potlačuje záněty v organismu
  • zamezuje shromažďování a zahnívání potravy ve střevech
  • zpomaluje stárnutí
  • dodává energii, povzbuzuje při únavě a skleslosti způsobené stresem
  • odbourává cholesterol usazený v cévách (skleroza)
  • léčí průjem i zácpu
  • brzdí vývoj metastáz

 

Tibetská houba má skutečně pozoruhodné vlastnosti. S její pomocí můžeme vytvořit chutný a účinný léčebný nápoj, který bude zcela přírodní a pomůže nám preventivně udržovat tělo zdravé.

 

Historie tibetské houby:

Kefír z tibetských houbiček má svoji dlouhou historii. Používal se již před mnoha sty lety jako tajný lék a elixír dlouhověkosti v Tibetu, na Kavkaze (tajemství blahodárných účinků "tibetského kefíru" znali i lidé z Kavkazu již před 5 000 lety) a ve Střední Asii. Jeho tajemství bylo Západnímu světu dlouho skryto. Z Tibetu se do ruské Burjatii dostala tibetská houba přes Mongolsko. Na začátku dvacátého století tibetskou houbu zkoumal ruský lékař Petr Badmajev. Prohlašoval, že kefír z tibetské houby dokáže dělat zázraky.

Tibetská houba byla původně velmi přísně střeženým tajemstvím pravoslavných mnichů v kavkazských horách, vyskytovala se také v opatstvích v Tibetu, zrnka tamější houby jsou oproti kavkazské drobnější. Tato úchvatná kultura se tak předávala tajně z generace na generaci a byla pokládána za součást kmenového bohatství. Cizinci občas dostali ochutnat hotový nápoj, ale samotná kefírová kultura zůstávala tajemstvím. Až teprve v 19. století začala tato houba přitahovat zájem ruských lékařů a vznikaly první vědecké studie o pozitivních účincích kefíru.

Obyvatelé Kavkazu jej používali k uchování mléka. Kozí, koňské nebo kravské mléko nosili v kožených vacích společně s touto kulturou. Kefír, který takto vznikal, jim dodával posilu a zdraví.

 

Jak často pít kefír a v jakém množství?
léčebná kúra: doporučuje se pít kefír po dobu dvaceti dní před spaním, a potom týden vynechat. Kůra se opakuje tak dlouho, dokud se nedostaví zřetelné a zřejmé zlepšení zdravotního stavu.
 

Můžeme však pít kefír i denně a to v takovém množství, jaké je nám příjemné. Ráno i večer, nebo jen 1x denně, mezi jídlem nebo kefírem celé jídlo nahradit.

Možné je také pít kefír jen občas, jako doplněk stravy. Můžeme s ním zalít ranní müsli nebo ho podávat k jídlu, které obvykle pijeme s mlékem. Také ho můžeme použít všude tam, kde bychom použili bílý jogurt. Je sice trochu řidší,  ale svými léčivými účinky nám více prospěje.

Pokud pijeme kefír pravidelně, jednou za čas je pak vhodné několik dnů kefír nepít.

Pokud s kefírem začínáme, raději zpočátku pijeme menší množství, aby si tělo postupně zvyklo.  Počátečním problémem může být proces detoxifikace organismu, který kefír v našem trávicím traktu může spustit. Potíže, které se mohou objevit, brzy vymizí. Pokud, ale vydržíme pít kefír i nadále, vše se upraví.

Kefír se dá používat i zevně na potírání problematické pokožky (akne, virážka apod.)
 

Příprava kefíru

Na 1/2 litru kefíru:

  • 1 - 2 polévkové lžíce kefírových houbiček
  • 1/2 litru mléka

Postup:
Použijeme sklenici (dost velká, aby zůstala část sklenice prázdná). Uzavřeme víčkem, aby do ní nepadaly nečistoty a také tím zamezíme přístupu hmyzu. Mléko můžeme použít kravské, kozí, ovčí, dle možností a potřeb.

Do sklenice nalijeme mléko. Ideální je čerstvě nadojené, čerstvé, neodtučněné, nepřevařené, nepasterizované, ale pokud takové nemáme, použijeme takové, které máme možnost si koupit.

Nemusíme mít strach, že v mléce budou bakterie a viry. Působení kultury je všechny vyhubí.

Houbičky vložíme do sklenice a 24 hodin necháme fermentovat při pokojové teplotě. Čím vyšší teplota prostředí, tím rychlejší fermentace. Mléko neohříváme, použijeme i studené. Po 24 hodinách uložíme do chladu.
 

V průběhu zrání občas sklenicí zatřepeme nebo promícháme plastovou nebo dřevěnou lžící, aby se ke kefírovým houbičkám dostalo nezpracované mléko - pokud necháme sklenici stát, může se výsledný nápoj rozdělit na syrovátku a sražené mléko, to však nevadí, protože se později opět promíchá. Po scezení je hotový nápoj homogenní.

 

Kdy je kefír hotový?

Když sklenicí nakloníme tak, aby se obsah rozléval po stěnách, zůstane na stěně sklenice typický kefírový povlak, který je hustější než mléko. Také se mléko rozdělí na syrovátku a sraženiny.  Můžeme také ochutnat. Necháváme zrát podle okolností několik dní - týden.

Když je kefír hotový - má správnou konzistenci i vůni, láhev s kefírem protřepeme nebo  promícháme,  aby se usazené houbičky uvolnily. Připravíme si plastový cedník a přecedíme obsah do jiné sklenice a buď ho hned podáváme nebo uložíme do chladničky, kde vydrží i několik týdnů.

Přecezené kefírové houbičky dáme zpět do sklenice a zalijeme čerstvým mlékem. Můžeme zároveň nechat na dně sklenice i trošku hotového kefíru - urychluje to růst i fermentaci.

Doporučuje se při přípravě nepoužívat kovové předměty (cedník, lžíce). Při styku s kovem houbičky ztrácí účinek a mohou zčernat. Nesmí se pak už používat. Nevystavujeme houbičky vysokým teplotám a čisticím prostředkům.

Po určité době je vhodné po přecezení kefíru houbičky propláchnout čistou pitnou vodou, ne však chlorovanou (převařenou nebo odstátou). Asi tak 1x za 14 dnů – 3 týdny. Souběžně s tím je vhodné vyčistit i sklenici. Pokud si přejeme kefír užívat 2x denně, tak si po namnožení houby pořídíme druhou sklenici. Další možností je určité množství kefíru dát po přecezení do lednice pro pozdější spotřebu. Při tom dochází  k dalšímu zvýšení prospěšných látek v kefíru, například vitamínů skupiny B, ale zvýší se i kyselost nápoje (sekundární fermentace).

 

Příprava kefíru - jiný způsob
Pokud máte raději hustší kefír a nevadí Vám, že to bude trvat déle, můžete kefír fermentovat v chladničce. Pomalejší fermentace vytváří hustější kefír, což mnohým lidem více vyhovuje. Znamená to dát do sklenice stejné množství houbiček a mléka jako při normálním způsobu, ale láhev s nápojem uložíme rovnou do chladničky. Tato příprava trvá asi týden, než kefír dozraje.

 

 


Krátkodobé skladování v chladničce
Krátkodobě můžete houbičky umístit v mléce do chladničky (použijeme obvyklý poměr houbiček a mléka), jejich aktivita se tím značně zpomalí a stačí je jednou za týden slít (to, co slijeme, použijeme) a opět je vložíme do čerstvého mléka.
Pokud houbičky nemá kdo vyměnit delší dobu, např. když jedeme na dovolenou, pak je dáme do většího množství mléka do chladničky - za každý další týden dáme asi třetinu základní dávky mléka navíc. Doba uložení by neměla přesáhnout více, než jeden měsíc.

Když se o houbičky nestaráme správně, zčernají a přestanou mít léčivý účinek. Je pak třeba obstarat si houbičky nové.

Dlouhodobé skladování v mrazničce
Dávku (např. 2 lžičky houbiček) vložíme do malé sklenice s víčkem, naplníme do 2/3 mlékem a uložíme do mrazničky. Vydrží takto i několik let. Bude to zásoba v případě, že se nám s houbičkami něco stane. Kvalita budoucího kefíru by tím neměla utrpět.

Množení tibetské houby
Pokud používáme kvalitní mléko, tibetská houba se po 14 dnech zdvojnásobí.

Polovinu pak můžeme darovat. O houbičky je stále velký zájem.

Tibetskou houbu můžeme zakoupit na adresách vyhledaných na internetu.

 

M.V.