Zdraví z koření

04.11.2012 13:52

 

Silné léčivé vlastnosti pěti běžných koření v domácnosti

 

Je s podivem, že lidé nakupují často velmi drahé, neefektivní a dokonce škodlivé léky, když jejich vlastní poličky s kořením obsahují  tolik léčivé přírodní síly. Nyní mnoho nových studií potvrzuje  tisíce let stará tvrzení, že koření má silné léčivé vlastnosti. Uvádíme zde několik přírodních koření s úžasnými léčivými vlastnostmi, posilujícími naše zdraví a chránící nás před mnohými nemocemi.

 

 

 

Kardamon

Má velmi příjemnou chuť. Je možné ho přidávat do omáček, salátů, polévek, pomazánek. Je známý tím, že dodává turecké kávě její charakteristickou chuť. Rozdrťte kardamon  v hmoždíři nebo ho rozemelte a přidejte ho do kávy, zázvorového čaje s medem nebo rýžového jídla, abyste využili jeho schopnost pomáhat při trávení. Uklidňuje problematické (a často trapné) nadýmání.

Kardamon může být použit ke zlepšení trávení, pomoci při žaludečních křečích a poskytuje úlevu při potížích s nadýmáním a plyny. Podle „Encyklopedie přírodní medicíny" byl kardamon používán bylinkáři jako podpora trávení po staletí. Navíc někteří v něm nachází možnou léčbu  parazitů  v našich střevech.

 

Skořice

Toto koření je běžné v každé kuchyni.  Skořicí sypeme obilné kaše, přidáváme ji do moučníků, do kompotů a jablečných pochoutek, do svařeného vína i punče.

Sloučeniny ve skořici – eugenol (kyselina hřebíčková ) a cinnamaldehyd (skořicový aldehyd) – působí proti bolesti a má uklidňující vlastnosti. Klíčové je přidat skořici do zdravých receptů, které nejsou plné problematických cukrů a hydrogenovaných rostlinných olejů, aby bylo jisté, že konečný produkt zůstane také zdravý.

Lidé používali skořici od nepaměti. U studie publikované v Journal of Diabetic Medicine vědci rozdělili dospělé s cukrovkou 2.typu do dvou různých skupin. Ti s denním režimem se skořicí se dočkali nižší úrovně glukózy (hladiny cukru v krvi) na lačno než druhá skupina a také se projevilo celkové snížení tělesného tuku.Měla by pomoci už jen čtvrtina kávové lžičky skořice denně.

Skořice příznivě působí při prevenci onemocnění věnčitých tepen srdce a vysokého krevního tlaku.

Vlasy - skořicový odvar, kterým si je můžeme promývat, jim dodává přitažlivou vůni a lesk.
Při jarním nachlazení, ale i vleklém kašli nám pomůže skořicový čaj s medem a mlékem. Příčinou toho, že tak dobře uvolňuje krk, je především obsažený skořicový olej z kůry skořicovníku. Ten působí proti bakteriálně a brání vzniku a růstu plísní, podobně jako to dělají skořicové tinktury a silice.

Trávicí potíže

Skořice je dobrým lékem na žaludeční potíže, protože reguluje trávení a podporuje pravidelný pohyb střev.

Pomáhá také při bolestivé menstruaci.

Její protizánětlivá vlastnost a schopnost zabíjet rakovinné buňky může pomoci pacientům s leukémií a rakovinou.

 

 

Kurkuma

Známá svou schopností pozitivně ovlivňovat přes 500 nemocí, podle odborně recenzovaného výzkumu z předních univerzit, je kurkuma možná královnou koření. V různých studiích a neustále probíhajícím výzkumu bylo prokázáno, že kurkuma je silný bojovník proti rakovině, má jak preventivní, tak i hojivé vlastnosti. Jedna studie ukazuje, že kurkurim, silná účinná látka v kurkumě, je přirozeně silná protinádorová sloučenina u které bylo prokázáno, že snižuje velikost nádoru, kurkumin je schopen blokovat růst rakoviny. Účinek kurkumy se zesílí, pokud přidáme do jídla také špetku bílého pepře.

U tohoto koření bylo také prokázáno, že:

* pozitivně účinkuje při cukrovce

* zabraňuje rakovině

* podporuje zdravé hubnutí

* funguje jako přírodní lék proti bolesti

* detoxikuje a posiluje a ochraňuje játra

* podporuje trávení

* čistí krev

* působí proti otokům

* je antiseptická, působí proti bakteriíím a parazitům 

* je omlazujícím antioxidantem

* působí proti artritidě

* působí tonizačně na pleť...

Její krásně sytě žluté barvivo nám přinese v kuchyni radost z vaření. Kurkumu můžeme použít do domácích těstovin, jsou pak pěkně žluté, moučníků, při vaření rýže, pudinku, polévek, dušených zelenin, salátů a omáček. Všude tam, kde se hodí jídlo žlutě přibarvit. Chuť je velmi jemná a nebude nezvykle rušit již navyklé chutě nám známých jídel.

 

Zázvor

Blízký příbuzný slavné kurkumy, jehož vlastní sláva sahá tisíce let do minulosti Asie a Indie. Po celá staletí je zázvor používán jako účinný lék proti kašli a nachlazení. I když se příznaky zhoršují, zázvorový čaj zmírní bolest v krku, svědění, kašel a dokonce i ucpané nosní dírky. U vážnějších onemocnění, jeho množství antioxidantů a protizánětlivých vlastností z něj dělá možmý lék proti rakovině.

Zázvor také zklidňuje neklidný žaludek a nevolnost, takže pití zázvorového čaje s medem a mlékem (pro vegany kokosovým mlékem) pomáhá s ranní nevolností, nevolností z cestování a slabostí trávicí soustavy. Přínosy zázvoru pro zdraví jsou opravdu početné a neměly by být přehlíženy.

Zázvorový čaj přippravíte :

Do konvice nasypte zelený čaj natural, spařte ho asi 80°C horkou vodou, do vody nastrouhejte na jemném struhadle zázvoru podle chuti a přidejte citronovou šťávu. Oslaďte medem nebo třtinovým cukrem.

 

 

Hřebíček

Vědci zjistili, že hřebíček (Syzygium aromaticum) je „nejlepším“ přírodním antioxidantem. Studie zkoumala pět antioxidačních vlastností a hřebíček ukázal skvělé výsledky u každé z nich. Také obsahuje vysoké hladiny fenolických sloučenin, které mají antioxidační, protizánětlivé a protisrážlivé vlastnosti.

Vzhledem k vlastnostem hřebíčku, který je skvělou přísadou do domácích léčiv pro artritidu, překrvení, špatné trávení, bolest zubů a dokonce i mykózy nohou.

Uvařte si hřebíčkový odvar spařením asi 5-6ks hřebíčku  s vroucí vodou, nechte na mírném plameni vařit 8 minut. pak odvar slijte, přichuťe zázvorem, citrónovou šťávou a medem, podle chutí. Přidávejte hřebíček do omáček, polévek, kompotů, svařeného vína a punče.

  

 

M.V.

Použitá literatura:

Léčivá síla přírody