Zelenina v zimě
V zimě a brzy na jaře v našich klimatických podmínkách cítíme nedostatek záření živé přírody s patřičným nepříznivým dopadem na náš tělesný i duševní organismus. Nedostatek slunečního záření, světla, barev v přírodě, pohybu a práce na čerstvém vzduchu, pobytu v přírodě, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny .
Často se objevuje jarní únava, labilita duševního stavu, virová i jiná onemocnění.
Naše strava se často skládá převážně z potravin, které překyselují náš organismus (maso a uzeniny, sladkosti, výrobky z bílé mouky, pasterizované mléko, mléčné výrobky, slazené nápoje, káva, alkohol). Dlouhodobé jednostranné užívání uvedených potravin vede k různým onemocněním našeho těla.
A právě zelenina dokáže svým alkalickým složením neutralizovat a následně vylučovat kyselé metabolity vznikající při trávení. Navíc pak v zelenině obsažená vláknina šetrně čistí náš zažívací trakt. S čerstvou zeleninou také přijímáme živá záření.
Je známo, že konzumace jižního ovoce nám sice dodá některé vitamíny, ale zároveň je obsah minerálních látek v tomto ovoci důmyslně nastaven tak, že prospívá lidem nebo zvířatům, kteří žijí v teplých oblastech naší Země tím, že organismus ochlazuje a usnadňuje tak snášení vyšších klimatických teplot. My však spíše potřebujeme v zimním období potraviny, které nám vzhledem k našim chladným zimním podmínkám svým účinkem pomáhají naše tělo prohřívat. Nejlépe ty, které vyrostly v našem okolí a doplňují nám naši vitální sílu.
Abychom předešli různým poruchám zdravotního stavu, virovým i bakteriálním onemocněním, jarní únavě, zamysleme se nad naším každodenním jídelníčkem. Jaký podíl v našem jídelníčku má čerstvá zelenina?
Kromě mnohých vitamínů a minerálních látek má konzumace čerstvé zeleniny také velmi příznivé účinky na náš organismus v čištění od zplodin látkové výměny při procesu trávení. Zelenina mimo jiné dokáže svým složením neutralizovat a následně vylučovat kyselé metabolity z výše uvedených potravin. Proto je tak důležitá, chceme-li si uchovat své tělo stále zdravé a silné. Vláknina, kterou zelenina také obsahuje, čistí mechanicky naše střeva, jako když jsou pročištěna jemným koštětem.
Objasněme si důležité podmínky při nákupu a zpracování zeleniny, abychom z ní měli co největší užitek.
Zelenina i ovoce nám dodává nejen důležité vitální látky jako jsou vitamíny, minerální látky, stopové prvky atd., ale je důležitá také z hlediska přijímání záření k posílení nebo pro doplnění našeho vlastního vyzařování, působícího k ochraně našeho těla.
- Vyzařování rostlin klesá po utržení a to v několika hodinách, zejména u listových zelenin.
- Důležitý je původ zeleniny. Tam, kde rostlina vyrostla, přináší také největší požehnání.
- Všechna přirozeně vyrostlá zelenina, uměle nehnojená a chemicky neošetřovaná, má mnohem silnější vyzařování, než skleníková, nebo uměle hnojená.
- Byliny divoce rostoucí mají silné vyzařování.
- Nejmenší vyzařování mají skleníkové rostliny.
- Pokud zeleninu tepelně upravíme, ztrácí rychle svá záření. Proto bychom měli raději vařit častěji v menším množství a po zpracování podávat.
Ročním obdobím, kdy rostlina dozrává, je dána také nejvhodnější doba ke konzumaci. Tedy to, co v přírodě právě dozrálo, je pro nás připraveno jako na prostřeném stole a dodá našemu tělu právě ty zářivé síly, které ve vesmíru i na zemi v daném období působí.
Zeleninu sbíranou na podzim, jako je petržel, mrkev, celer, pórek, růžičková kapusta, zelí atd. můžeme skladovat celou zimu a doba vhodná pro její konzumaci je prodloužena až do jara.