Zimní zelené smoothie
Zimní období je pro divoké byliny čas odpočinku. Pro ty z nás, kteří jsou zvyklí mixovat zelené životabudiče každý den je to čas, kdy se mnohdy cítíme nedostatečně vyživováni a počítáme každý den směrem k jaru. Možná jste si dali do následujícího roku předsevzetí ke zlepšení vašeho zdraví a divoké byliny vám připadají jako vhodná a levná varianta?
Tak jako vše má svůj rytmus, tak i rok potřebuje čas klidu a pro naše tělo je naprosto v pořádku, když v zimě nedostává takový přísun vitálního-zeleného jak tomu bylo ve vegetačním období. Živiny můžeme čerpat např. z kysaného zelí a nebo i ze zelených natí mrkve a kedluben zakoupených v nějakém, dobře zásobeném bio obchodě. Chlorofyl, a o ten hlavně jde, je nám celoročně k dispozici např. ve sladkovodních řasách chlorella nebo ve spirulině.
Mezi divokými bylinami je ale několik skautů, kteří přežijí i velké mrazy. Navíc díky přemrznutí získávají ještě vyšší kvalitu a to v podobě mrazuvzdorných látek. Podle Dr. Joachima Muttera působí pak v našem těle podobně jako nemrznoucí kapalina v autě. Naše prababičky to věděly a hojně zimní zeleninu používaly (např. kadeřávek nebo růžičkovou kapustu). Mnoho toho dříve nebylo a tak se do kuchyně zapojovalo vše možné. Dnes se k tomu vracíme, protože tušíme, že supermarkety nás opravdu nezásobují tím co bychom potřebovali.
Zde bychom vám chtěli ukázat 3 -4 byliny, které jsou v zimě k dosažení, a které používáme u nás doma. Dále vám ukážeme jaké ohřívající koření můžete zapojovat do přípravy zeleného smoothie.
Svízel povázka
Vedle syřidla obsahuje svízel mnoho éterických olejů, tříslovin, minerálů a stopových prvků.
Prevence a léčba svízelem
Svízel podporuje funkci ledvin. Přírodní léčitelství poukazuje na odvodňovací vlastnosti svízele. Bylina dále podporuje naší lymfu při odhleňování. Působí proti překyselení organizmu a při onemocnění trávicího traktu.
Tipy pro sběr
Pokud znáte místo, kde svízel roste, tak ho tam najdete i v zimě. Se svými malými, i v zimě zelenými listy, představuje svízel dobrý zdroj zelených ingrediencí do smoothie.
Traviny
Tráva je opomíjenou divokou bylinou a přitom roste téměř všude a to dokonce i pod sněhem (somezřejmě, že v zimě nenajdeme všechny druhy travin). Existuje mnoho druhů a všechny jsou jedlé. Nemůžete tedy udělat chybu! Obsahuje velké množství chlorofylu a její vlákna dokonale vyčistí střeva.
Listy ostružiny
Jako jedna z mála rostlin si ostružina ponechává své zelené listy i do zimy. Jejich zelenost trochu hasne, ale oproti jiným rostlinám je neshazuje, čehož můžeme využít při výrobě mixovaného nápoje.
Ostružiník působí příznivě při zánětech močového měchýře, pálení žáhy, průjmech, ekzémech a dalších zdravotních potížích.
Kadeřávek
Kadeřávek není samosebou divoká bylina, ale jako kulturní zelenina je opravdu zimní a mrazuvzdorná. Obsahuje velké množství vitamínu C, železa, fosforu, B vitamíny, především pak kyselinu listovou a vlákninu.
Další možností, jak zelené smoothie obohatit je „Zahřívací koření“
Existuje celá řada koření, které může tělo důkladně prohřát. Tato koření nepodporují pouze prokrvování a zažívání, ale posilují také žaludek. Zacházej s nimi opatrně.
Chili:
přinese do tvého smoothie opravdový oheň. Jeho chuť v kombinaci s ovocem a zelenými bylinami je opravdu skvělá. Začni rozhodně s velmi malým množstvím!
Zázvor:
dodá smoothie lehkou ostroou nótu, především když je čerstvý. Kromě toho působí proti bacilům a pomáhá při nadýmání. Jako součást domácí lékárny je často používán při nachlazení, bolestech v krku a kašli.
Kardamon: má opravdu zvláštní až exotickou vůni. Patří také mezi zázvorníkovité, takže chutná lehce po citrónech se sladko-ostrou chutí. Nejlépe je si kardamon obstarat v kapslích, které v sobě skrývají jeho malá drobná semínka. Pokud máte dostatečně silný mixer, vhoďte celou kapsli do nádoby. Předem namletý a zabalený kardamon není již zdaleka tak aromatický. Kardamon má antibiotické účinky a pomáhá k uvolňování hlenů.
Skořice: jedno z našich neoblíbenějších koření a jedno z nejstarších vůbec. Skořice se jako léčivka používá již více než 5000 let. Získává se z kůry skořicovníku a prokazatelně v sobě skrývá celou řadu léčivých účinků, které zde nemůžeme všechny vyjmenovat. Působí pozitivně na ledviny, antibakterielně, proti plísním (antimykoticky), proti křečím, podporuje prokrvování atd. Zkrátka a dobře: je dobré mít skořici doma.
A na závěr 2 zimní recepty nejen pro začátečníky:
Zimní klasika do města
2 hrušky
1 banán
4 větší listy kadeřávku
Čistá voda
1 cm kousek zázvoru
Divoké zimní smoothie
1 jablko
1 hruška
1 hrst divkých bylin (listy ostružiny, ptačinec, svízel)
1 kapsle kardamonu
Čistá voda
Zdroj:www.silaprozivot.com